Prøv avisen
Lørdagsmad

Opskrift på rugbrødslagkage

Brødtort eller rugbrødslagkage er traditionelt en sønderjysk specialitet. - Foto: Columbus Leth

Kager kan fortælle kulturhistorie. Rugbrødslagkagen kan fortælle om dengang, rugbrødet var danskernes daglige brød

Hvordan formidler man et stykke dansk kulturhistorie over et kaffebord? Vi havde sagt ja til at traktere en gruppe unge, kinesiske studerende, som gerne vil vide mere om det land, hvor de er i gang med at uddanne sig til jurister og ernæringsforskere eller skriver deres ph.d.- afhandlinger.

Nøjsomhed og enkelhed er noget af det, som kendetegner mange af de gamle, danske kageopskrifter, og en rugbrødslagkage er et godt eksempel på en dansk kagespise, der er opstået i en tid, hvor rester blev grundlaget for nye retter. Kagen er kendt fra Sønderjylland, hvor den hører til på det klassiske kaffebord og også kaldes ”brødtort”.

Og rugbrødet har brug for en renæssance i mange danske familier. 88 procent spiser rugbrød i løbet af en uge, men det er kun 51 procent, som dagligt spiser rugbrød. De trofaste, daglige rugbrødsspisere er over 65 år.

I Trine Hahnemanns nye bog ”Brød og kager - kærlighed til hjemmebag” er der en klassisk opskrift på rudbrødslagkage. Og modsat mange andre danske kogebøger, så findes den også på engelsk, så jeg kunne henvise vores kinesiske gæster til den engelske udgave af bogen ”Scandinavian Baking”.

Det er påske, og med påskedagene følger god tid til at stå i køkkenet. Men en rugbrødslagkage er et ganske enkelt projekt, hvis man har en foodprocesser til at gøre det tørre rugbrød til rugrasp. Det var dog lige ved, at kagen havde fået lov at stå urørt på fadet, da jeg havde fortalt de kinesiske gæster, hvordan den var blevet til. Min mand sikrede, at kagefadet blev tømt. Han forklarede gæsterne, at kagen ikke var lavet på for gammelt brød, men af rugbrød, som var blevet for tørt. Det gør en forskel.

Rugbrødslagkage

Bunde:

  • 150 gram tørt rugbrød
  • 150 gram hasselnødder
  • 6 æg
  • 200 gram farin
  • 1 tsk bagepulver
  • 3 spsk kakaopulver

Fyld og pynt:

  • 2 dl piskefløde
  • 6 spsk ribsgelé eller solbær-syltetøj
  • 50 gram mørk, hakket chokolade

Smuldr rugbrødet. Det gøres let i en foodprocessor. Hak hasselnødderne fint. Del æggene. Pisk blommerne med farin, til det bliver luftigt. Bland de øvrige dele i. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen. Fordel dejen i to springforme med en diameter på 24 centimeter og bag dem i 12 minutter ved 220 graders varmluft. Man kan med fordel smøre bagepapiret.

Lad bundene køle af. Kom ribsgelé og fløde mellem bundene og gem et lag fløde til kagens øverste lag. Drys hakket, mørk chokolade over inden serveringen