Derfor kan ventetid være god tid

En række kendte navne har givet deres bud på, hvad ventetid kan bruges til

Mange mennesker har svært ved at vente, selvom det blot drejer sig om få minutter. En række kendte navne giver her deres bud på, hvorfor ventetiden kan være værdifuld.

Mange har svært ved det. At vente. Det kan være i køen i supermarkedet eller i telefonen, inden skattemedarbejderen svarer. Det kan være de langsomme minutter på caféen, hvor en ven ikke er dukket op til den aftalte tid, eller ventetiden, inden det forsinkede tog ankommer. Ventetid er spildtid i en tid, hvor alt helst skal være tidseffektivt. I varmere lande er aftaler derimod ofte et andet koncept end herhjemme, og man venter gerne flere timer på hinanden. Det har vi vist slet ikke tid til i Danmark. Og dog, for måske findes der noget værdifuldt i ventetiden? Her har en række kendte navne givet deres bud på ventetiden.

1. ”For mig handler det om at gøre ventetiden til en forventningstid. Mens ventetid er noget irriterende, som bare skal overstås, er forventningstid en fremadrettet, håbefuld proces.”

- Ida Auken, teolog og politiker.

2. ”Hvis jeg nogensinde har gjort værdifulde opdagelser, så skyldes det mere tålmodig opmærksomhed end noget andet talent.”

– Isaac Newton, engelsk videnskabsmand.

3. “’For en tid´ er en vending, hvis længde ikke kan måles. Slet ikke af den, som venter.”

– Haruki Murakami, japansk forfatter.

4. “Livet lærer os, at vi skal have tålmodighed. Det sjove er, at jo kortere tid vi har, jo større bliver vores evne til at vente.”

– Elizabeth Taylor, amerikansk skuespillerinde.

5. ”Tilvæn dig naturens tempo: Tålmodighed er hendes hemmelighed.”

– Ralph Waldo Emerson, amerikansk forfatter og filosof.

6. ”Tålmodighed er visdommens ledsager.”

– Augustin, teolog og kirkefader.

7. ”Al menneskelig visdom kan opsummeres i to ord – venten og håb.”

– Alexandre Dumas, fransk forfatter.

8. ”De rette ord kan virke stærkt, men intet virker nu så stærkt som en rigtig velanbragt pause.”

– Mark Twain, amerikansk forfatter.

9. ”Nuet er det punkt, hvor tiden rører evigheden.”

– C.S. Lewis, engelsk forfatter.

10. ”Det er utroligt, hvad et menneske kan udholde, blot det føler, at der er en mening med modgangen eller lidelsen.”

– Søren Kierkegaard.

11. ”En fængselscelle, hvor man venter, håber og er fuldstændig afhængig af det faktum, at frihedens dør kun kan åbnes udefra; det er ikke et dårligt billede på advent.”

– Teolog Dietrich Bonhoeffer.

12. ”Du kan sammenligne menneskesindet med en flod. I vores hastige liv driver vandet så hurtigt, at intet får lov til at synke mod bunden. Men det er, når strømmen løjer af, at ting kan bundfælde sig, og vandet blive klart. Sindet må også falde til ro for at blive klart.”

– Den svenske biskop Martin Lönnebo.

I dag taler Naser Khader og Adam Holm om at vente i den arabiske verden i ”Orientalt”. Lyt med fra klokken 14 på k.dk/lydavis