Prøv avisen

Derfor sætter vi lys i vinduerne den 4. maj

Traditionen med at sætte lys i vinduerne den 4. maj om aftenen lever stadig her 71 år efter Befrielsen. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Stearinlys var på grund af krigen en mangelvare, og derfor var det ikke alle steder, at man satte lys i vinduerne på selve dagen for Befrielsen. Men i årene efter blev stearinlysene et symbol på Befrielsen

I aften sætter mange danskere lys i vinduerne. Det gør de for at markere den danske befrielse fra de tyske besættere den 4. maj 1945.

Klokken 20.35 den 4. maj 1945 meddelte BBC i sin aftenudsendelse til Danmark, at ”de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig”.

Meddelelsen om den tyske kapitulation fik mange danskerne til at rive mørklægningsgardinerne ned og lade lyset strømme ud på gader og stræder. I flere år havde det været forbudt på grund af tyskernes frygt for de engelske bombeflyvere, som kunne bruge lysene til at navigere efter.

Stearinlys var på grund af krigen en mangelvare, og derfor var det ikke alle steder, at man satte lys i vinduerne på selve dagen for Befrielsen. Men i årene efter blev stearinlysene et symbol på Befrielsen, og traditionen lever den dag i dag, 71 år efter.

En undersøgelse fra nationalt center for historie- og kulturarvsformidling fra 2014 viser, at 41 procent af de adspurgte satte lys i vinduerne den 4. maj 2014.

Officielt fejres Befrielsen først den 5. maj, da det var denne dag klokken otte om morgenen, at den tyske kapitulation trådte endeligt i kraft.