Derfor sætter vi lys i vinduerne den 4. maj

Stearinlys var på grund af krigen en mangelvare, og derfor var det ikke alle steder, at man satte lys i vinduerne på selve dagen for Befrielsen. Men i årene efter blev stearinlysene et symbol på Befrielsen

Traditionen med at sætte lys i vinduerne den 4. maj om aftenen lever stadig her 71 år efter Befrielsen.
Traditionen med at sætte lys i vinduerne den 4. maj om aftenen lever stadig her 71 år efter Befrielsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

I aften markeres Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig blandt andet med lys i vinduerne.

Klokken 20.35 den 4. maj 1945 meddelte BBC i sin aftenudsendelse til Danmark, at ”de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig”.

Meddelelsen om den tyske kapitulation fik mange danskerne til at rive mørklægningsgardinerne ned og lade lyset strømme ud på gader og stræder. I flere år havde det været forbudt på grund af tyskernes frygt for de engelske bombeflyvere, som kunne bruge lysene til at navigere efter.

Stearinlys var på grund af krigen en mangelvare, og derfor var det ikke alle steder, at man satte lys i vinduerne på selve dagen for Befrielsen. Men i årene efter blev stearinlysene et symbol på Befrielsen, og traditionen lever den dag i dag, 71 år efter.

En undersøgelse fra nationalt center for historie- og kulturarvsformidling fra 2014 viser, at 41 procent af de adspurgte satte lys i vinduerne den 4. maj 2014.

”At skikken med at sætte lys i vinduerne stadig spiller en rolle viser, at befolkningen stadig føler noget for den periode i historien,” sagde Michael Kjeldsen, der er ekstern lektor i historie ved Roskilde Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Officielt fejres Befrielsen først den 5. maj, da det var denne dag klokken otte om morgenen, at den tyske kapitulation trådte endeligt i kraft.