Det bibelske land - og den kristne kulturarv

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser på en indholdsrig rejse til Israel den 13.-20. november 2015

Yad Vashem - Holocaust-museet i Jerusalem, som vi også besøger, er et stærkt vidnesbyrd om jødernes skæbne under Anden Verdenskrig.
Yad Vashem - Holocaust-museet i Jerusalem, som vi også besøger, er et stærkt vidnesbyrd om jødernes skæbne under Anden Verdenskrig. Foto: Scanpix.

Der kan være mange grunde til at rejse til Israel, for der findes næppe noget sted på jorden, der er mere spændende, interessant og udfordrende - kulturelt, historisk, arkæologisk, politisk og religiøst. Begivenhederne i det lille område i Mellemøsten på størrelse med Jylland har igen og igen været på dagsordenen. Det har op til i dag altid været et omstridt område - og det synes bare at skulle fortsætte. Konflikten disse år mellem Israel og de palæstinensiske områder synes nærmest uløselig.

Udgangspunktet for denne rejse er, at vi vil besøge landet, hvor bibelhistorien bliver til konkrete steder, og hvor vi bogstaveligt talt kan gå i Jesu fodspor. Derfor har vi prioriteret at besøge de bibelske steder. Samtidig får vi et indtryk af det moderne Israel og de politiske og religiøse konflikter, der præger landet og de omkringliggende områder - således, at vi får et indtryk af det jødiske folks klassiske og moderne historie.

Det er en rejse, hvor vi på tætteste hold kommer til at opleve, se og fornemme den historie, som har været medbestemmende for den europæiske civilisation. Vi vil møde mange af de kulturlag, som har haft betydning op gennem historien: Ægypten, Israel, Romerriget, Byzans, Korstogstiden, Islam. Vi møder dem alle under rejsen rundt i landet.

Vi oplever blandt andet Fødselskirken i Betlehem og Gravkirken i Jerusalem som eksempler på tidlig kristen tilstedeværelse. Vandringen på Via Dolorosa (Smertens vej) i Jerusalem og rundturene i Galilæa i Jesu fodspor. Grædemuren i Jerusalem, dødehavsrullerne fra Qumran og borgen Masada som eksempler på jødisk historie og religion. Korsriddertidens fæstningsanlæg i Akko. Tempelbjerget i Jerusalem, hvor Klippemoskéen og Al-Aqsa-moskéen vidner om den islamisk/arabiske tilstedeværelse i Jerusalem. Og Yad Vashem - Holocaustmuseet i Jerusalem - som er et stærkt vidnesbyrd om jødernes skæbne under Anden Verdenskrig.

Endelig skal vi opleve den meget varierede og anderledes natur. Fra de golde ørkenområder omkring Det Døde Hav - hvor der bliver mulighed for at bade i det saltholdige vand - over Galilæas frodige og grønne bakkelandskab og den smukke Genesaret sø til det blå Middelhav.

Det er ikke nogen almindelig turistrejse. Det er en rejse, hvor vi vil gå i dybden med indholdet. Den vil give mange indtryk og sætte spor for livet.

På rejsen besøger vi mange bibelske steder som for eksempel Gravkirken i Jerusalem. -
På rejsen besøger vi mange bibelske steder som for eksempel Gravkirken i Jerusalem. - Foto: Thorkild Sørensen