Det bliver lettere at være græsallergiker

Ny forskning baner vejen for en kur mod høfeber, som ikke indebærer en hel masse indsprøjtninger

Hver femte dansker døjer med græsallergi. Men nu giver ny forskning håb om, at det bliver lettere at slippe af med den forhadte høfeber.
Hver femte dansker døjer med græsallergi. Men nu giver ny forskning håb om, at det bliver lettere at slippe af med den forhadte høfeber. . Foto: Colourbox.

Foråret er endelig kommet i gang, og for de fleste betyder det, at gode tider er tæt på. Men for cirka hver femte dansker er der et alvorligt skår i forventningens glæde, for med varmen kommer også nyseriet, den tilstoppede næse, røde og kløende øjne. Med andre ord: høfeber.

Det er muligt at tage medicin mod allergien, men den dæmper højst symptomerne og kun midlertidigt. Det er også muligt at tage en kur, som i bedste fald helt fjerner allergien, men det kræver 30 indsprøjtninger regelmæssigt i en tre år lang periode. Det er der kun fem procent, der vælger at gøre.

Men der er nyt håb. Forskere på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital tester nemlig lige nu en ny kur, der blot kræver tre indsprøjtninger. Foreløbig er der lavet forsøg med 42 personer, og resultaterne er gode.

Snart bliver forsøgene udvidet til at omfatte 200 forsøgspersoner, og går det lige så godt, skal behandlingen udbredes til hospitaler og speciallæger.

Det er den samme medicin som i den traditionelle behandling, der skal sprøjtes ind i kroppen, men som noget nyt sprøjtes vædsken ind i lymfekirtlen i lysken i stedet for lige under huden. Den type indsprøjtning er noget sværere at udføre, men til gengæld er proceduren langt nemmere for patienten – og langt billigere for samfundet.

Sundhedsmyndighederne skal først godkende den nye metode, før den kan blive taget i brug. Sker det, kan behandlingen forhåbentlig tilbydes om to år.