Det er ægte aprilvejr – haven og jorden kalder!

For havemennesker er april en både travl og lunefuld måned. Det er nu, at en række grøntsager skal sås, og blomster skal beskæres, skriver Mette Østergaard

Helt usædvanligt ser påskeliljerne ud til i år at ville blomstre i påsken, som navnet til­siger. Her er de spredt i græsset sammen med enkelte vibeæg.
Helt usædvanligt ser påskeliljerne ud til i år at ville blomstre i påsken, som navnet til­siger. Her er de spredt i græsset sammen med enkelte vibeæg. Foto: Mette Østergaard.

Viberne flakser rundt over engen, og tyrkerduen er på plads med morgenvækning til alle i miles omkreds. Hver morgen! Nu er foråret ankommet, og sommertiden begyndt. Foråret har ladet vente på sig i marts med megen nattefrost. Nu rykker det, og vi har netop lagt de første kartofler. To tidlige sorter: Hamlet og Solist.

De kønne kirsebær-kornel blomstrer med trækroner fyldt af små gule blomsterstande, alt mens de hvide skyer af mirabeller står på spring. Havens blå anemoner folder sig ud under hækken, og alverdens blomsterløg buldrer frem. Krokus, snepryd, skilla, lave iris, perlehyacinter og ikke mindst narcisserne er på vej.

Helt usædvanligt ser det ud til, at påskeliljerne i år vil blomstre i påsken, som navnet tilsiger. Mangler haven påske- og pinseliljer, er det smukt at sprede dem tilfældigt ud over et stykke af græsplænen. Vintergækkerne er omvendt på retur. Det er nu og den næste måneds tid, at gækkerne kan deles. Grav en klump op og del den ud i enkeltløg. Vintergækkeløg skal ikke tørres og gemmes, men straks plantes i jorden på den nye plads.

April er lunefuld, hvad vejret angår. Måneden vil uden tvivl byde på skønne forårsdage, bidende kolde dage, foruden nattefrost, sne og haglbyger. Det er ægte aprilvejr, men jorden kalder!

Køkkenhaven

Hjemmeavlet spinat er en lækkerbisken, og den kan sås nu, gerne så tidligt som muligt. Spinat holder af kølighed. Sådybden er to til tre centimeter, og rækkeafstanden er 30 centimeter. Læg frøene med 8-10 centimeters afstand, så behøves ingen udtynding. Mest afgørende for succes er, at spinaten holdes i konstant vækst. Den skal vandes, før den mangler vand. Stopper væksten, går den lynhurtigt i blomst, og så er det hele ødelagt!

Brug jævnligt den tregrenede kultivator mellem rækkerne, så jordoverfladen holdes løs. Når spinaten er høstet, kan stykket genbruges til eksempelvis bønner eller salat.

Salat kan forspires inden døre. Hovedsalat egner sig særlig godt til dyrkning netop nu. Så to salatfrø i hver potte med fugtig såjord. Læg plastfolie over potterne og sæt dem i en kølig vindueskarm mod nord. Når frøene er spiret, skal potterne flyttes til en lys vindueskarm eller udenfor i drivhus eller drivbænk. Spirer begge frø i potten, fjernes det mindste.

Så snart de første rigtige blade er fremme, kan salaten plantes ud i havemulden med 30 centimeters afstand. Dog skal man være klar med ekstra beskyttelse mod vejrliget. Bedst er det at lægge en fiberdug hen over planterne til beskyttelse mod blæst og let nattefrost. De første lækre salathoveder kan være klar til juni!

Skal sommergulerødderne være klar til høst i juli, er det såtid, straks når mulden er klar én af dagene. Ril jorden op med hakkejern, så frøet og giv sårillen et slag med hånden, der sikrer god kontakt mellem frø og jord. Skub den oprillede jord tilbage over rillen. Rækkeafstanden skal være 20-30 centimeter.

Gulerodsfrø er små, og det er vanskeligt at så dem tyndt ud. Men prøv og udtynd efterfølgende. Sørg for passende vanding. Lægger du en fiberdug over stykket, går spiringen og væksten lidt hurtigere.

Løg dyrkes normalt ud fra stikløg, og i april er det tid til at sætte kepa- og skalotteløg i haven. Ril jorden op og sæt kepaløgene med fem centimeters afstand og skalotteløgene med 15 centimeters afstand. Skub jorden tilbage og tryk den fast omkring løgene. Kun løgspidserne skal rage op. Sørg for vanding, så løgvæksten ikke stopper!

Skal der plukkes bugnende buketter af ærteblomster til sommer, skal ærterne i mulden nu.
Skal der plukkes bugnende buketter af ærteblomster til sommer, skal ærterne i mulden nu. Foto: Mette Østergaard

Blomsterne

Stauderne står klar med friske nye skud lige i jordhøjde. Det er tid at brække de visne toppe af og enten lægge dem i komposten eller brænde dem af på bålpladsen. Lavendlerne kan også med fordel skæres hårdt tilbage hvert år på denne årstid, så de holder sig tætte og fine hele sommeren.

Herefter gælder det beskæring af roser. Begynd med de historiske rosenbuske, som måske bare skal have fjernet enkelte grene helt fra bunden, foruden døde og svage grene. Klatreroser beskæres ved at klippe sideskuddene på hovedstammerne ind til en kraftig knop, og det kan være ganske tæt på hovedstammen. Er der sunde nye hovedstammer fra sidste sæson, kan nogle af de ældste stammer fjernes.

Storblomstrede roser og bunddækkeroser kan beskæres kraftigt, så der kun er 15-20 centimeter lange grene over jorden. Hold øje med den lyse marv i rosengrenenes indre. Er den i stedet mørk, har rosen stængelsyge, som er en kedelig svampesygdom. Skær alle syge grene væk!

Stauder og roser har alle brug for et lag god kompost, der spredes ud, når jorden er renset for ukrudt.

Husk endelig, at det er nu og inden midten af april, at ærteblomsterne, latyrus, skal sås i haven, hvis du virkelig skal have glæde af dem. Så dem i to centimeters dybde i en ny jord, hvor der ikke for nylig har groet latyrus. De vil, om alt går vel, begynde blomstring om tre måneder med skønne, duftende, farverige ærteblomster.