Prøv avisen
Naturen netop nu

Det er nu, der skal investeres i sommerens fuglesang

Det er nu, fuglene sætter jagten ind efter passende boliger til den forestående redebygning, og derfor er det også nu, der skal muges ud i de gamle fuglehuse eller etableres nye. - Foto: Lars Laursen/Scanpix

Det er nu, de bevingede skønsangere sætter jagten ind efter passende boliger til den forestående redebygning, og derfor også nu, der skal muges ud i de gamle fuglehuse eller etableres nye.

Nu sker det endelig igen. Når solen bryder gennem skydækket og fylder skovens lysning med varme, gyldne stråler, synger fuglene på ny. Solsorten, blåmejsen og musvitten. Vi kan selvfølgelig nøjes med at nyde dem her i lysningen på særligt solrige dage, men vil vi sikre os fuglesang hele sommeren i haver, baggårde og på altaner, så er det nu, der skal sættes ind.

Det er nemlig nu, de bevingede skønsangere sætter jagten ind efter passende boliger til den forestående redebygning, og derfor også nu, der skal muges ud i de gamle fuglehuse eller etableres nye.

Fuglene selv vil gøre et stort arbejde for at rydde resterne fra sidste års beboere, men man hjælper dem godt på vej ved selv at vende kasserne på hovedet og tømme dem for efterladt indbo.

Efterladenskaberne fra sidste års første, andet og tredje kuld kan nemlig være fulde af mider og utøj, og hvis de voksne fugle ikke selv kommer utøjet til livs, risikerer ungerne at gå til.

Rene kas-ser vil altså være den bedste investering i sommerens symfonier, og hvis man vil, kan man langt hen ad vejen ligefrem komponere sine egne koncerter ved samtidig at udstyre kasserne med forskellige størrelser huller: 2,8 centimeter i diameter til en blåmejse, 3,2 til en musvit og 5 til en stær. Stæren synger dog højt, så den skal man lige overveje, hvor tæt på soveværelset man vil invitere.

Langt de fleste have- og altanejere begynder også i denne tid at indstille fod-ringen. Men selvom det ikke varer længe, før bær, blomster og insekter igen vil dække fuglenes fødeind-tag, så vent endnu en tid med at indstille forplejningen. Bare et par uger med frost kan vende op og ned på fuglenes chancer for at klare sig. Skru derfor ned for de mængder, der serveres på foderbrættet, i stedet for at stoppe helt.

Så stiger chancerne samtidig for, at sangfuglene slår sig ned i netop din have frem for i naboens.

Andre læser lige nu