Prøv avisen
Havebrev

Det er slidsomt, men skønt med en ny have

Illustration: Kræsten Krum Byskov

Sommerens store glæde er en ny krukkehave hos Bjarne Nielsen Brovst, der er blevet dobbelt lykkelig

Det er noget af et nyt haveafsnit, vi har fået anlagt hen over sommeren her på Nordgården ved Jammerbugten. Vi har jo ellers mange ”haver” her omkring det gamle husmandssted på vore 27 hektarer jord. Skovhaven, haven med højbedene, drivhushaven med fire store drivhuse, den overdækkede have mod nord, orangeriet, volieren mod øst og syd, plus de små vilde haver ude i det store område samt fem æble- og pærehaver.

Men nu har vi sparet penge sammen til krukkehaven, som vi godt vidste ville blive dyr. Vi havde været oppe ved anlægsgartner Danielsen lidt nord for Aggersundbroen. Og også hørt på prisen på belægningssten hos Thisted/Fjerritslev Cementvarefabrik. Det endte med en beslutning om herregårdssten, gråmix, 5 x 5 centimeter raspet, 20 centimeter lang 0g 13,5,centimeter bred, i vores øjne den smukkeste. Det er den samme type flisesten, vi har i gårdhaven og i indkørslen på Rude Strand, som vi fik anlagt i 1997, og de holder virkelig godt. Kun enkelte af de grå herregårdssten er knækket igennem de 20 år, de har ligget der. Et væltet træ og en gravko.

Nu besluttede vi, at alt ude på gårdspladsen skulle skiftes ud. Der lå store cementfliser på 50 x 50 centimeter fra 1967, hvor et utal af dem var knækkede og lå skævt. Det skyldtes, at der har kørt biler, traktor og kommunens kæmpe bil, når den skulle tømme vores septiktank. Ak ja, og så fik vi for et par år siden kørt sand og ralsten på køredelen af gårdspladsen og på vejen op til Bredesande. Dertil er der græs rundt om på cirka 800 kvadratmeter.

Nej, det er ikke gratis at holde to haver. Men som der stod i avisen forleden: at være havemand/-kvinde gør én lykkelig året igennem! Så Gudrun og jeg er dobbelt lykkelige!

Hvor er det blevet et smukt anlæg, så flot udført håndværksmæssigt! Vi har købt nye krukker, en halv til en meter høje, mindre blikspande og kasser, nu plantet til med masser af blomster. Margueritter, pelargonier, solsikker, hosta, tusindfryd for at nævne nogle. Der er også et par mere eksotiske, der nu er kommet til deres ret, det er for eksempel den smukke Thunbergia alata, også kaldet ”Susanne med det sorte øje”, selve blomsten står med gule, orange og røde kronblade. Den kan blive op til to meter høj. Kan kun anbefales. Planten er etårig og skal derfor fornyes hvert år. Det gør vi gerne. Roser har vi også plantet i solide krukker. Blandt andet den ravgule Rosa ”Sophia Poulsen”, en renæssancerose, der bliver cirka 100-150 centimeter høj. Den har en dejlig parfumeret duft og lyser op langs krukkehavens kantsten ud mod vendepladsen, så folk holder bilen ude på græsset og området med ralsten.

Vi har også købt et par høje buskplanter, blandt andet den lysrøde Anisodonte og den lillarøde Syringa meyeri ”Palibin”. Selvfølgelig har vi også sat krukker med buksbom og hængepil fra tidligere sæsoner frem igen.

Jo, det har været sommerens og eftersommerens store glæde. Nu har vi indrettet os med et par behagelige stole og et bord, så vi kan tage en kop kaffe og ”hvile ud derpå”.