Prøv avisen
Lørdagsmad

Det er tid til mormormad

Gamle køkkenredskaber kan give inspiration til nogle gode klassikere

En dag, da jeg rodede rundt i en af min mors køkkenskuffer, dukkede der et levn fra fortiden op, som straks fremkaldte glade minder fra barndommens år, hvor det altid var godt vejr om sommeren, og der var noget, der hed hønsekødssuppe med kødboller.

De var hjemmelavede, bollerne, som alt andet, og jeg kan stadig se min mormor for mig: i gang i køkkenet fra tidlig morgen, hvor hun dirigerede med sikker hånd og myndig stemme, når der skulle slås dej op til brød, bages kransekage eller koges suppeben og boller.

Det måtte være bedstemors bollesprøjte, der gemte sig nederst i skuffen, og den kaldte meget højt på at blive brugt. Tid til mormormad.

Alle, der har nået en vis alder, har en holdning til tarteletter, og da der også var noget med en tomatsuppe, som var et hit i teenageårene, så blev det til et nostalgisk, dobbelt fiskebolle-trip.

En mormor-rekvisit er egentlig ikke nødvendig, for man kan også forme de små sager med en teske, men bollesprøjten er sjov at bruge, og resultatet blev næsten primalt tilfredsstillende.

Så næste gang, når lysten til traditioner melder sig, står den på forsøg med kødboller. Måske.

For nederst i skuffen lå der også et pølsehorn.

Find mere inspiration og flere opskrifter på

Tomatsuppe med fiskeboller. – Foto: Susanne Utzon