Prøv avisen

Det første nedfrosne menneske fylder 50 år

På denne dato i 1967 skrev psykologiprofessor James H. Bedford historie, da han som det første menneske lod sig fryse ned til minus 196 grader i flydende kvælstof og derefter opbevaret i en specialbygget kapsel.

Amerikaneren James H. Bedford skrev historie, da han den 12. januar 1967 blev det første kryopræserverede menneske med en drøm om evigt liv. Foreløbig er der stadig tale om langvarig nedfrysning

Idéen om at fryse et menneske ned for at vække det til live igen lyder som ren science fiction, som for eksempel når tre videnskabsmænd i Stanley Kubricks ”Rumrejsen 2001” lægges i dvale for at komme helt til Jupiter. Men såkaldt kryopræservering tages meget bogstaveligt af flere og flere mennesker og forskere – og er nu blevet det i et halvt århundrede.

På denne dato i 1967 skrev psykologiprofessor James H. Bedford historie, da han som det første menneske lod sig fryse ned til minus 196 grader i flydende kvælstof og derefter opbevaret i en specialbygget kapsel.

Hermed blev der for alvor sat skub i den hidtidige teoretiske tanke om at nedfryse et menneske på ubestemt tid for en dag at kunne bringe det tilbage til livet og dermed omgå aldring og undgå eventuelle dødelige sygdomme.

Men genopvågningen er stadig blot utopi og fiktion. Foreløbig er det ”kun” i enkelte tilfælde lykkedes at genoplive mennesker, der er døde af kulde, efter få timer. Det mest ekstreme tilfælde er en norsk skiløber, der havde hjertestop i tre en halv time og en kernetemperatur på kun 13,7 grader.

Men dette tænker James H. Bedford formentlig ikke så meget over. Bedford var syg med dødelig kræft og erklæret klinisk død nogle minutter, da han blev kølet ned. Han havde håbet, at han en dag vil kunne genoplives og endda behandles for sygdommen. Det sidste ville måske kunne lade sig gøre i dag, men først skal han jo genoplives, og så langt er videnskaben altså ikke nået endnu.

Vi er dog tættere på drømmen, end da 73-årige Bedford blev lagt på is. Flere og flere læger, også i Danmark, forsker i såkaldt suspenderet animation, der minder om kryopræservering, der går ud på at dræne alt blod fra hjertestoppatienters krop og erstatte det med en saltvandsvæske, der sænker kroppens temperatur til 10 grader.

I dag hænger der 128 dybfrosne kroppe med hovedet nedad i stålbeholdere i et topsikret opbevaringsrum i Scottsdale i delstaten Arizona.

Cirka 2400 personer i verden har meldt sig ind i en af de tre kryopræserveringsklinikker og er parate til at betale omkring en halv million kroner for en dag at blive nedkølet og måske en dag genopstå som en slags moderne Frankensteins monster.

Nogle medlemmer, som James H. Bedford, lider af dødelige sygdomme uden udsigt til at leve længe. Andre er raske, men drømmer om et slags nyt liv efter døden.

En af den sidste type medlemmer er 35-årige Morten Wied fra Lolland, en af foreløbig to danskere, der har taget et aktivt valg i jagten på evigt liv.

”Jeg tror ikke, jeg lider mere af dødsangst end alle andre, jeg kan bare meget bedre lide at være levende end at være død,” fortalte han til Kristeligt Dagblad sidste år.

Alcor Life Extension Foundation er den ældste og største kryoklinik med 139 patienter. 79 er neuropatienter, som kun har fået hovedet frosset ned ud fra et håb om, at man en dag vil kunne anvende stamceller til en slags kloning.

For to år siden kom Alcor, der opbevarer Bedford, med en erklæring om, at han er den ældste person i verden. Det kan selvfølgelig diskuteres, idet han teknisk set er død, men samtidig heller ikke er officielt erklæret død.