Det levende juletræ

Dyrene myldrer ofte frem, når juletræet bliver hevet indendørs i december

Det er særligt de usprøjtede, økologiske juletræer, som indeholder småkravl. -
Det er særligt de usprøjtede, økologiske juletræer, som indeholder småkravl. - .

Snudebiller, myg, marie-høner og cikader på stuegulvet.

Dyrene myldrer ofte frem, når juletræet bliver hevet indendørs i december.

Og man kan også risikere at få et myggestik, for de små dyr, som har ligget i hvileposition, skjult i træet, vågner op, når stueluften omkring dem varmer dem som en sommersol. Det er særligt de usprøjtede, økologiske juletræer, som indeholder småkravl, siger Morten D.D. Hansen, museumsinspektør og naturvejleder ved Naturhistorisk Museum Aarhus.

En juleaften fandt han for eksempel en mariehøne i en juledekoration, som begejstret blev studeret og fotograferet af familien.

”Jeg synes, det er sjovt, når dyrene kommer frem i stuen. Jeg foretrækker de træer, som der er mange dyr i, så kan vi studere dem,” siger han.

Men småkravlet lever ikke længe i stuens falske solvarme.

De høje temperaturer vækker dyrene, og når de kravlende og summende forlader juletræet, bruger de al deres vinterenergi og dør.

Kun de mere hårdføre småkravl som mariehønen kan overleve mere end et par timer efter, at man har bragt sit træ hjem. Mellem julekugler, grene og kræmmerhus, kan de bevæge sig rundt i mange dage. På besøg fra sommeren, akkurat som juletræet i den kendte julesang, der måske skulle hedde juletræet med sit indhold:

”Juletræet på besøg

hilser os fra eg og bøg

med besked derudefra,

at det lysner dag for dag,

og at solen fra sit skjul

ønsker os en glæd'lig jul.”