Det ligner umiddelbart noget ganske underligt. Et kæmpemæssigt sort rør, hvis formål ved første blik er ganske uklart for de fleste. Røret står i en park på Namesti Miru (Fredens Plads) i den tjekkiske hovedstad Prag, og først en nærmere undersøgelse afslører, at det også er forsynet med en skrift, hvor der står ”Poesiomat”. En endnu grundigere undersøgelse viser, at en poesiomat åbenbart er en maskine, hvor man kan få oplæst digte.
Navne på 20 forskellige tjekkiske digtere står på røret med en knap ved siden af hvert navn. Et tryk på knappen udløser oplæsning af digterens poesi, for det meste reciteret af digteren selv. Digtene er en blanding af digte af moderne, nulevende digtere - en del af dem digtere, som var forbudt under det tidligere kommunistiske regime - og ældre tjekkiske digtere. Eksempelvis digteren Jaroslav Seifert, som er den hidtil eneste tjekkiske forfatter og digter, som har fået Nobelprisen i litteratur.
Lucie Kallusova, som sammen med sin datter Matylda er i fuld gang med udvælge en digt på poesiomaten, er ikke i tvivl om, at den type opfindelser gør livet lidt sjovere og det offentlige rum mere interessant.
”Jeg synes, det er en rigtig god idé. Folk , som ellers ikke ville møde hinanden, stopper her og taler sammen. Poesiomaten giver også mulighed for, at ens tanker kommer væk fra hverdagens problemer, siger Lucie Kallusova, mens Matylda er begyndt at lytte til det nu udvalgte digt.
”Min datter vil normalt ikke læse poesi, men her sluger hun den råt og kender nogle af digtene udenad,” fortæller Lucie Kallusova.
Poesiomaten i Prag er en opfindelse af caféejer og opfinder Ondrej Kobza, som i Tjekkiet er kendt for sine specielle projekter. Ud over det seneste skud på stammen, poesiomaten, blandt andet et projekt, hvor han har opstillet klaverer ude i det offentlige rum eller skakborde. Især klavererne er blevet en kæmpesucces i Tjekkiet, og en stor del af de tjekkiske byer har nu fået eget offentligt klaver. Ondrej Kobza har efterhånden ikke helt styr på, hvor mange klaverer der står rundt omkring i Tjekkiet, da andre har taget idéen til sig og opstiller klaverer på egen hånd.
Ondrej Kobza håber på, at poesiomaten vil blive en lignende succes, og han har planer om at opstille flere af samme slags flere steder i Prag og i andre tjekkiske byer. Der er ligeledes planer om at brede idéen ud i verden og opstille poesiomater i flere europæiske byer samt i New York. Den første udenlandske poesiomat bliver opstillet allerede i april i den ukrainske hovedstad Kijev. Det sker i samarbejde med det tjekkiske kulturcenter i byen.
Ondrej Kobza understreger, at poesiomaten ikke kun handler om digte.
”Den anden dimension af en poesiomat er at give et eksempel på, hvordan man som enkeltperson kan glæde andre og gøre det offentlige rum pænere og bedre anvendeligt,” siger han til den tjekkiske avis Lidovky.
Poesiomaten har kostet 200.000 tjekkiske kroner (omkring 54.000 danske kroner). Pengene blev skaffet via såkaldt crowdfunding, hvor man kan give økonomisk støtte til projekter, man synes om. Den tjekkiske kulturminister, Daniel Herman, glæder sig over initiativet og betegner Prags poesiomat, som en ”positiv infektion, som forhåbentlig spreder sig over hele landet”.