Døde træer baner vej for flere moser og vild natur

Flere steder i landet sørger Naturstyrelsen for, at døende træer ramt af asketoptørre giver flere moser og mere vild natur

Sygdommen asketoptørre har ramt mange asketræer - som her på fotoet. Flere steder i landet sørger Naturstyrelsen for, at de døende træer giver flere moser og mere vild natur.
Sygdommen asketoptørre har ramt mange asketræer - som her på fotoet. Flere steder i landet sørger Naturstyrelsen for, at de døende træer giver flere moser og mere vild natur. . Foto: Anders Tvevad/Scanpix.

Aabenraa har fået et nyt slaraffenland for insekter og dyr og vild natur lige uden for byen.

Tidligere stod der asketræer i Ravnemosen, som var drænet, for at træerne kunne gro der. I takt med at sygdommen asketoptørre har taget livet af træerne, satte Naturstyrelsen i foråret prop i grøfterne for at genskabe den oprindelige mose, der ligger i Sønderskoven lige uden for Aabenraa.

Mange af de døende træer fik også lov til at stå for at danne levesteder til fugle, insekter og svampe, og i dag dækker vandspejlet cirka 10.000 kvadratmeter og har allerede tiltrukket arter som guldsmede, andefugle og spætter.

”Med et lille, men smart indgreb er her genskabt et stykke natur, som har stor værdi for mange arter, og som naturelskere kan nyde. Aabenraa har fået en lille naturperle med Ravnemosen, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på Naturstyrelsens hjemmeside.

Aabenraa er langtfra det eneste sted, hvor døende træer giver flere moser og mere vild natur. De fleste asketræer i Danmark er ramt af sygdommen, og i stedet for at plante nye træer genskaber Naturstyrelsen mange af de drænede moser.

I det østlige Sønderjylland er der særlig mange askemoser, og her arbejdes der for, at der bliver etableret yderligere cirka 50 moser i statsskovene.

”En enkelt mose gør ikke hele forskellen for biodiversiteten, men mange bække små gør en stor å. De våde skovområder, der passer sig selv, er en billig og god måde at give os en rigere natur på, siger Eva Kjer Hansen.