Døde træer er både godt og skidt for klimaet

Amerikanske forskere har opdaget, at døde træer også afgiver så meget CO2, at det spiller ind i det samlede regnskab

Døde træer er både godt og skidt for klimaet
Foto: Ritzau Scanpix.

Træer er skønne. De er pæne og giver liv. Når solen skinner på deres blade, optages CO2, som sammen med vand omdannes til glukose og ilt. Det er basal læring i skolen. Men at træerne også har en anden og mere negativ indflydelse på vores verden, er måske overraskende for mange.

For træer forurener også, når de er døde. Faktisk utroligt meget, viser en amerikansk undersøgelse ifølge det norske medie forskning.no.

Ifølge studiet udsender de døde træer så stort et omfang drivhusgasser, at de skal medtages i det samlede regnskab.

Men hov, var det ikke noget med, at døde træer er gode for biodiversiteten og dermed stadig gavner i døden? Og at de endda kan binde CO2 i mange år? Jo, mange truede arter er afhængige af dødt træ, som for eksempel insekter og svampe, og gamle skove kan binde kuldioxid i hundrede år.

Men de amerikanske forskere ved North Carolina State University kan altså påvise, at døde træer også udsender drivhusgasser, både kuldioxid, metan og lattergas.

Forskerne målte udledninger af drivhusgasser fra døde fyrretræer og cypresser i fem skove på en halvø i staten North Carolina. Skovene kaldes spøgelsesskove.

I Norge er forskere også begyndt at undersøge drivhusgasemissioner fra dødt træ. Ifølge Jenni Nordén, forsker ved Norsk Institut for Naturhistorie, lader det til, at jo flere dyre- og svampearter, der lever i det døde træ, jo mindre udledning vil der være. Derfor er det vigtigt at beskytte naturen, påpeger hun over for forskning.no.