Drop småsnakken, når du taler med fremmede

Ny forskning viser, at vi bliver gladere efter dybe samtaler med fremmede end efter småsnak om vejret

Næste gang du møder en fremmed, når du for eksempel venter på toget eller bussen, kan det ifølge forskere fra Texas være en god idé at droppe smalltalk og gå direkte til de dybere samtaleemner. - Model
Næste gang du møder en fremmed, når du for eksempel venter på toget eller bussen, kan det ifølge forskere fra Texas være en god idé at droppe smalltalk og gå direkte til de dybere samtaleemner. - Model. Foto: Maskot/Ritzau Scanpix.

Mange mennesker hiver telefonen og et par høretelefoner eller måske en god bog frem, når de befinder sig i situationer, hvor de kunne komme til at tale med fremmede. Og når man faktisk ender i en samtale med en fremmed, så falder emnet ofte på vejret, eller at det er træls, at toget eller bussen er forsinket. Men et nyt forskningsstudie fra University of Texas i Austin, USA, viser, at vi faktisk bliver glade og får et godt udbytte ud af samtaler med mere dybde i, når vi møder fremmede på vores vej. En af forskerne bag studiet er professor i marketing og psykologi Amit Kumar.

“Det er ofte folks egen frygt for, at det bliver akavet, som står i vejen for at have dybere samtaler. Vi kan se i vores studie, at når folk rent faktisk tager hul på en dybere samtale, så går man fra samtalen med et langt større udbytte,” siger han i en artikel på universitetets hjemmeside.

Dybe samtaler er ifølge forskeren samtaler, som indebærer, at man afslører noget af sig selv – det vil sige, hvordan man føler, tænker eller oplever verden. En række af de forsøgspersoner, som både skulle konversere med en fremmed på et overfladisk og på et dybere niveau, regnede på forhånd med, at de ville have det bedre med den overfladiske samtale, men de foretrak efter samtalerne i langt højere grad den dybe samtale.

“Mennesker går op i, hvad vi andre mener, ligesom vi selv ønsker at lytte til andre,” siger Amit Kumar, der fortæller, at resultaterne går igen, uanset hvor i verden og hvilken alder forsøgspersonerne havde.