Efter en vandretur ude i kulden er det godt at komme hjem til den store, sorte gryde

Rødbeder er noget, der deler folk. Men karry kan de fleste lide. Når man blander rødbede med karry og tilsætter en god del ingefær, får man det bedste ud af beden med det kulørte kød

Når man blander rødbeder og rød karrypasta og megen ingefær, får man en solid gryderet, som smager af rødbede på en delikat måde.
Når man blander rødbeder og rød karrypasta og megen ingefær, får man en solid gryderet, som smager af rødbede på en delikat måde. Foto: Else Marie Nygaard.

Der er mange måder at komme i kontakt med ens alder på. Forleden kiggede jeg ind i grydeskabet, hvor køkkenets nestor bor: en stor støbejernsgryde, som min mand havde anskaffet sig, en tid inden vi mødte hinanden. I al stilhed er den store, solide sag fyldt 40 år. 

Før det blev moderne at skrive kogebøger om retter, man kan lave i en gryde, samlede jeg på madidéer, hvor jeg kunne lave et måltid i den sorte gryde.

Forleden skulle jeg på vandretur med en venindeflok. Jeg vidste, at vi ville vende sultne og nok også kolde hjem, og jeg havde lovet at stå for aftensmaden. Så er det godt, man har en sort gryde, hvor man ikke skal bekymre sig om, hvorvidt der er mad nok til alle. 

Erfaringen siger mig, at rødbeden med dens kulørte kød er noget, som deler folk, mens karry er noget, de fleste kan lide.

I al stilhed er den store, solide sag fyldt 40 år. 
I al stilhed er den store, solide sag fyldt 40 år.  Foto: Privatfoto.

Når man blander rødbeder og rød karrypasta og megen ingefær, så får man en solid gryderet, som smager af rødbede på en delikat måde. Jeg bruger en karrypasta købt i nærmeste supermarked. Har man købt sin karrypasta i en asiatisk specialbutik, skal man nok dossere knapt så gavmildt, da de typisk har en langt stærkere smag. 

Nogle vil måske indvende, at det er snyd at sige, at retten kan laves i en gryde, for jeg satte også en skål med couscous på bordet, en skål med græsk yoghurt og bagte et par naanbrød under ovnens grill. Men uden den sorte gryde var det ikke gået. Og havde vi ikke fået varmen, da vi vandrede i den kølige martsvind, fik vi varmen af retten i den sorte gryde. 

Opskrift: Rødbedecurry

Ingredienser:

1,5 kilo rødbeder 

2 til 3 spiseskeer olivenolie

2 hakkede løg 

4 fed hvidløg

1 tommelfingerstykke frisk ingefær

2 teske rød karrypasta

2 dåser hakkede tomater

1 dåse kidneybønner 

Smag til med salt og peber 

Tilbehør: Græsk yoghurt til at toppe med, persille samt ris eller couscous og brød. 

Tip: Har du ikke karrypasta, kan du i stedet bruge karry.

Fremgangsmåde:

Skræl rødbederne, og skær dem i mundrette tern. Hak løg, hvidløg og ingefær. Har man en minihakker, så går det virkelig stærkt. Steg løg, hvidløg og ingefær ved ikke alt for høj varm, og tilsæt karrypastaen og rødbedeternene. Kom tomaterne i, og lad retten simre minimum tre kvarter under låg. Tilsæt bønner, og lad dem simre med. Smag til med salt og peber.