Prøv avisen
Søndagsmad

Efterår i salatskålen

Sådan kan man anrette linsesalaten med syltede rødløg og de bagte rødbeder. De syltede rødløg kan man med fordel lave et par dage i fovejen. – Foto fra bogen ”Salatsnedker” af Ditte Ingemann.

En salat behøver ikke at være grøn. Med bagte rødbeder og syltede rødløg kan man lave en fyldig efterårssalat

Min velnok grimmeste bog fylder 20 år i år. Den hedder ”Suveræne salater og brillante buffeter” og var en flot bog, da jeg købte den, men min udgave har siden fået en markant brun cirkel, som minder mig om dengang, jeg var ved at koge kogebogen.

Bogens to forfattere, Sonja Bock og Tina Scheftelowitz, præsenterede et mix af salater til middage og frokoster, og siden kom der flere bøger fra deres hånd. Og 20 år senere er en ny suveræn salatbog udkommet skrevet af Ditte Ingemann, som beskriver sig selv som salatsnedker. I øvrigt hendes anden bog om salater. Den første hed ”Salater fra The Food Club” og udkom for tre år siden.

Men skal man bruge en opskrift for at lave en salat? Hvor svært kan det være? Den gyldne regel for sammensætning af salater er, at der skal være noget fyldigt, noget grønt, noget sprødt, noget blødt, noget flydende i form af en dressing og gerne lidt ekstra, hvad enten det er nødder, tørret frugt eller oliven. Selvom man let selv kan mixe en salat, så salatskålens indhold passer til familiens smag, får man en hel anden oplevelse af velkendte råvarer, når man lader sig guide af en salatsnedker som Ditte Ingemann.

Mit bud på en god og fyldig efterårssalat er en linsesalat med en basis af de smukke, sorte belugalinser, rigeligt bagte rødbeder og tilsat blandt andet syltede rødløg, som man med fordel kan lave på forhånd. Salaten illustrer meget godt, hvordan man med forskellige tilberednings metoder og billige råvarer kan skabe en velsmagende salat. Server gerne brød til salaten, og sammen med en portion frikadeller har man et fuldt måltid. De syltede rødløg kan man gemme i køleskabet. De er gode i andre salater og i eksempelvis en sandwich.

Linsesalat med syltede rødløg og bagte rødbeder

  • 2 dl belugalinser
  • 1 håndfuld mynteblade
  • 100 gram blød gedeost – alternativt kan man bruge feta
  • 25 g valnøddekerner
  • 4 spsk. syltede rødløg

Bagte rødbeder

  • 400 g rødbeder
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. spidskommen
  • Salt og peber

Skyl linserne og kog dem i vand i cirka 20 minutter. Man skal koge i 2 dl vand for hver dl af belugalinserne. Der skal ikke salt i kogevandet, for det giver linserne en uheldig sej overflade, i stedet smager man til med salt, når man har kogt linserne.

Skræl rødbederne og skær dem i mundrette tern. Vend rødbedestykkerne med salt, peber, spidskommen og olivenolie og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal bage i 20 minutter ved 200 grader varmluft midt i ovnen. De skal være møre, men stadig have bid.

Linserne vender man sammen med de bagte rødbeder og fint hakket mynte og topper salaten med stykker af gedeost, hakkede valnødder og de syltede rødløg. Smag til med salt og top med en god olivenolie inden serveringen. Salaten kan spises både lun og kold.

Syltede rødløg:

  • 2 rødløg
  • ½ dl æblecidereddike
  • ½ dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 3-4 spsk. sukker
  • 1 tsk. hele sorte peberkorn

Pil rødløgene og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et rent sylteglas. Hæld eddike, vand, salt, sukker og peberkorn i en gryde og kog det op. Hæld lagen over løgene. Sæt låg på glasset. Det kan holde sig på køl i hvert fald i to uger.