Efterår med høstkolorit og sundhedsbeskæring i frugthaven

Efter regnfulde dage skal man holde sig fra haven – dog er det en mulighed for at tjekke frugttræernes sundhed og eksempelvis truslen fra en grå svamp

Høstfarver er efterårets største glæde, en sidste opvisning, inden bladfald. Her den smukke koreakornel, Cornus kousa.
Høstfarver er efterårets største glæde, en sidste opvisning, inden bladfald. Her den smukke koreakornel, Cornus kousa. Foto: Mette Østergaard.

Efter dage med regn og blæst var det opløftende med sol og dejligt vejr i weekenden. På med gummistøvlerne og ud i haven for at nyde den skarpe luft og de skønne høstfarver. Aspargesens høje top er slået over fra grønt til gult, og de forårsblomstrende gule azalea stråler nu med blade, der lyser intenst i rødbrune farver. Azalea får i modsætning til de stedsegrønne rododendroner høstfarver, og det gør en stor forskel!

Her sidst i oktober springer koreakornel, Cornus kousa, frem som den absolut mest iøjnefaldende i haven, med brændende høstfarver. Ikke mindst når solens stråler sætter farverne i spil. Det varmer langt ind under skjorten.

Efter 40-50 milimeter regn eller mere i den forgangne uge skal man holde sig fra al havearbejde i gængs forstand. Dog skal man ikke forpasse chancen for at rette op på frugttræernes sundhed.

I sensommeren var der på Bagsiden en gennemgang af den kedelige gule monilia, en svamp, der i sommer fik mange æbler til at rådne på træerne.

I dag skal det handle om en fætter, en kedelig en af slagsen, nemlig den grå monilia.

Husk at spritte saksen af

Grå monilia er en svamp, der går ind i træet i foråret gennem de åbne blomster. Blomsterne visner hurtigt, hvorefter svampen går videre ind i grenen, så bladene også visner. Disse blade bliver siddende længe på træet.

Gennem sommeren har jeg ikke været opmærksom på dem, men nu ses de tydeligt. Heldigvis er der håb om at kunne stoppe angrebet ved simpelthen at skære det angrebne væk. For at være sikker på at få al det inficerede væk skæres der cirka 20 centimeter ned i frisk træ. Hellere for langt end for kort! Sørg for, at grene og blade efterfølgende bliver brændt. Det er vigtigt at spritte beskærersaksen af efter hvert snit, så smitten ikke spredes unødigt. Corona-håndspritten er perfekt at bruge også her.

Grå monilia er ret almindelig på blomme og kirsebær, men også æble og pære rammes. Grå monilia kan, hvis ikke den stoppes, tage livet af hele træet.

Ukrudt i den våde havejord

Den våde havejord skal der ikke arbejdes i, men lidt ukrudt kan altid hives op. På forunderlig vis er der dukket en hel del svinemælk op i haven mellem hindbær, midt i roser og stauder, alverdens steder. De bliver meterhøje, og netop nu er de nemme at hive op med de bare næver.

Svinemælk er en køn ukrudt med gule mælkebøtteagtige blomster og hule stængler med mælkesaft. Dens frø spreder sig som mælkebøttefrø, der flyver langt for at finde nye steder. Som navnet antyder, har den været brugt til svinefoder.

Al frøukrudt, der fjernes nu, slipper man for at gense som besværligt ukrudt til foråret. Har du kirtelkortstråle i haven, så hiv den straks op. Den er en superspreder uden sidestykke!

Nu skal løvfældende planter sættes i jorden

Det er tid at plante nye løvfældende træer, buske og barrods roser. Det kan også stadig nås at lægge nye tulipaner og andre blomsterløg.

Jeg har netop gennemkultiveret et nyt bed og fandt undervejs forskellige småløg i bedet. Blomsterløgene har forlængst gjort klar til foråret og sat nye rødder ud i mulden. Jeg omplantede småløgene i lerkrukker, som inden længe graves ned i en drivbænk.

Når foråret nærmer sig, kommer de en tur i drivhuset og derfra hen foran bryggersdøren til daglig beundring.

Det er en god fornemmelse at puffe lidt til forårets komme.