Efterårets første fugletræk sætter ind

Hvepsevågen står for efterårets største fugletræk. Netop nu er der størst mulighed for at overvære deres afgang midt på formiddagen og midt på eftermiddagen

Det er den dygtige flyver hvepsevågen, der med sit imponerende vingefang og smukke svæv står for årets første fugletræk. -
Det er den dygtige flyver hvepsevågen, der med sit imponerende vingefang og smukke svæv står for årets første fugletræk. - Foto: Johnny Madsen/Biofoto

Svalerne, der lystigt har kvidret fra tagryggen hele sommeren, begynder nu at indstille sig på fugleflugten mod varmere himmelstrøg, og stærene samles i store flokke for sammen at drage fra det kolde nord. Senere i september vil man kunne opleve fænomenet sort sol ved den sønderjyske marsk, hvor tusinder at stære optræder som dansende skyer.

Det er imidlertid den dygtige flyver hvepsevågen, der med sit imponerende vingefang og smukke svæv står for årets første fugletræk. Og det er noget af et syn, når først hvepsevågerne i disse dage i september samles i store flokke for at begynde deres rejse sydpå.

Hvepsevågerne stiger nemlig til vejrs i flotte svævende spiraler ud over landets kyststrækninger, inden de sætter kurs mod de varmere himmelstrøg. Ligesom andre trækfugle foretrækker hvepsevågerne at rejse i flok. Det er dog ikke for selskabets skyld, men fordi de følger de samme termiske opstrømme.

Når en eller flere fugle har fundet en god opdriftsrig vindstrøm, følger resten efter. For selvom hvepsevågen er en usædvanlig habil flyver, har selv den brug for medvind, når lange strækninger skal tilbagelægges. Fuglene gør kun enkelte stop undervejs, når de om natten eller i dårligt vejr søger ly i trækronerne i de store europæiske skove.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvepsevågerne fordeler sig jævnt i Sydeuropa. Nogle tager kun turen over Østersøen, men andre fortsætter til Frankrig og Spanien. Der er størst mulighed for at overvære deres afgang - og se de smukke svævende spiraler - midt på formiddagen og midt på eftermiddagen.

Lidt vemodigt, når fuglene trækker bort. Heldigvis har vi mejserne, og snart kommer fuglene nordfra, hvoraf mange tilbringer vinteren i Danmark.