Egyptisk gravplads leverer oldtidsfund på samlebånd

Arkæologer finder jævnligt oldtidslevn ved begravelsesstedet Saqqara i Egypten. Hundredevis af velbevarede sarkofager og statuer er netop blevet udgravet

De mange velbevarede statuer og sakofager blev i forbindelse med opdagelsen udstillet for pressen på findestedet ved gravpladsen i Saqqara nær Kairo.
De mange velbevarede statuer og sakofager blev i forbindelse med opdagelsen udstillet for pressen på findestedet ved gravpladsen i Saqqara nær Kairo. . Foto: Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix.

Det er næppe at tage munden for fuld, hvis man betragter Egypten som et arkæologisk paradis med dets mange pyramider, templer og begravelsespladser fra oldtiden. Det kan derfor synes nærliggende at forvente, at der på et tidspunkt ikke er mere at opdage fra det gamle religiøse dynasti, men nye store fund vidner om, at det ingenlunde er tilfældet endnu.

Inden for de senere år er talrige levn gravet frem af det egyptiske sand, og nu har en ny stor samling af egyptiske artefakter set dagens lys, 2500 år efter at de blev begravet under nekropolen “Saqqara” nær Kairo. De nye oldtidsfund tæller ikke mindre end 250 velholdte, farvede sarkofager og kister med mumier i, 150 bronzestatuer med gudeafbildninger, samt talrige musikinstrumenter, smykker og andet nips. Derudover har man fundet en forseglet og velbevaret 10 meter lang papyrusrulle. Generelsekretæren i Egyptens øverste råd for antikviteter Mostafa Waziri vurderer, at det kan være en del af Den Egyptiske Dødebog, der omhandler sjælens vej til efterlivet.

Begravelsesstedet i Saqqara har været tilknyttet den store oldtidshovedstad Memphis, der lå lidt uden for den nuværende hovedstad, Kairo. Området er på Unescos Verdensarvsliste, og arkæologer påbegyndte udgravninger i området i 2018, men de er langt fra færdige.

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie CBS er det nye, store fund ét af hele fem, siden man begyndte at undersøge området for omkring fire år siden - det til trods for, at kun knap en fjerdedel af jorden området er blevet undersøgt. Derfor er forventningen også, at udgravningen med tiden vil byde på endnu flere spændende opdagelser.

De mange artefakter, der kan dateres til omkring år 500 før Kristi fødsel skal udstilles på The Grand Egyptian Museum nær Kairo til november. Museet skal dog lige bygges helt færdigt, hvorefter det vil være verdens største arkæologiske museum.

Den egyptiske regering håber, at den nuværende markante strøm af oldtidsskatte kan være kilden til at genoplive turismen i landet, der i mere end 10 år har blødt på grund af blandt andet optøjerne under det arabiske forår, coronapandemien og krigen i Ukraine. Sidstnævnte spiller ind, da især russere udgør en betragtelig del af turiststanden i landet.