Egyptiske kvinder vil have lov at cykle

Kvinder i det nordlige Egypten har lanceret en cykel-kampagne i protest mod den udbredte intolerance over for kvindelige cyklister

Det er et sjældent syn at se en kvinde cykle i Egypten, men det vil gruppen ”Der er ingen forskel” nu lave om på.
Det er et sjældent syn at se en kvinde cykle i Egypten, men det vil gruppen ”Der er ingen forskel” nu lave om på. Foto: Nariman El-Mofty/AP/Polfoto

Det er usædvanligt at se kvinder cykle i Egypten, og nogle af dem, der gør det, oplever at blive chikaneret af forbipasserende. Men fem teenagere i den nordegyptiske by Port Said vil nu forsøge at ændre det. De har oprettet en gruppe, de kalder ”Der er ingen forskel”, der skal fremme cykling som en mulighed for kvinder. Initiativet er foranlediget af kraftige stigninger i priserne på taxa og minibus, siden regeringen skar i brændstoftilskuddet.

Gruppens første arrangement var en cykeltur i kystbyen, der tiltrak både mandlige og kvindelige cyklister.

”Vi ønsker at vise, at der ikke er forskel på drenge og piger,” fortæller Israa Fayed, en af initiativtagerne til gruppen, til det statsstøttede Al-Qanal TV.

”Piger kan også cykle, og vores første mål er at vænne samfundet til synet af en pige på en cykel,” siger hun.

Initiativet får også støtte fra kvinderettighedsgruppen Kahilah. Dens grundlægger, Enas al-Maasarawy, fortæller, at hundredvis af unge mennesker mødte op med deres cykel i anledning af begivenheden.

”Der var mange, der mødte op, og vi tror, at dette er begyndelsen til en forandring,” siger hun til BBC.

Der var også masser af opmuntring på begivenhedens Facebook-side, hvor en af ​​pigerne, der deltog, skrev, at de var forenede omkring ét mål: ”At få samfundet til at mene, at det er normalt, at kvinder cykler, og at der ikke er noget skamfuldt ved det.”

Der har været udbredt bekymring over kvinders ret-tigheder i Egypten i de seneste år efter en stigning i seksuel chikane og vold mod kvinder efter revolutionen i landet i 2011. Nye straffe blev indført for lovovertrædere, der gør sig skyldige i krænkelse af kvinder i 2014, herunder fængselsstraffe på op til fem år.