Eksistens og klassisk koncert – ånd, kemi og forbudte sange

Tag med Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole på lærerigt læserophold i november med fokus på romantikken, naturvidenskab og musik

På Rønshoved Højskole i de smukke omgivelser tæt på den dansk-tyske grænse kan deltagere til dette kursus blive klogere på romantikken og synge med på kampsange fra de okkuperede år 1864 til 1920. – Foto: Rønshoved Højskole.
På Rønshoved Højskole i de smukke omgivelser tæt på den dansk-tyske grænse kan deltagere til dette kursus blive klogere på romantikken og synge med på kampsange fra de okkuperede år 1864 til 1920. – Foto: Rønshoved Højskole.

I novembers sidste dage, før vintermørket sænker sig, byder Rønshoved Højskole indenfor til en højskoleuge med fokus på romantikkens ånd, elektromagnetismen og Højskolesangbogens kampsange. Her går eksistens og litteratur hånd i hånd med atmosfærekemi og klassisk musik.

Mandag aften holder Thue Kjærhus velkomstforedrag om skolen, hvis virke og væsen er afgørende forbundet med Genforeningen.

Tirsdag dykkes ned i naturvidenskabens univers, når lektor i atmosfærekemi Marianne Glasius fra Aarhus Universitet fortæller om luften, vi indånder – et foredrag, der vil berøre såvel kemi, miljø og sundhed. Om eftermiddagen fortæller lektor i statskundskab Gorm Harste om krigens ustyrlighed, og om hvordan den har påvirket det moderne samfund. Konflikttemaet fortsættes, når viceforstander Nina Kjærhus holder sangaften med de forbudte kampsange fra de 56 okkuperede år (1864-1920).

Onsdag står i romantikkens tegn. Her får deltagerne indføring i romantikkens religionsforståelse, når professor i religionsvidenskab Hans Jørgen Lundager Jensen fortæller om Grundtvig og Chateaubriand. Herefter stilles skarpt på romantikkens kunst, når kunsthistoriker og forhenværende lærer på Rønshoved Højskole Kristina Lohe fortæller om Eckersberg og Friedrich – de to store malerfyrster i romantikken og dansk guldalder. Guldalderen er også i centrum om aftenen, når skolens foredragssal omdannes til biograf, og deltagerne ser en film om dansk guldaldermaleri.

Torsdag begynder med studiekredse. Her er der mulighed for samtaler om livet, tiden og samfundet, gå i dybden med et stykke god litteratur eller vandre i skolens naturskønne omgivelser. Resten af dagen står i musikkens tegn. Musikhistoriker og højskolelærer Tim Pohle giver optakten til aftenens koncert, hvor deltagerne i Sønderborgs koncertsal skal opleve Sønderjyllands Symfoniorkester.

Fredag træder samfunds-tænkning, litteratur og kulturkritik i dialog, når forstander Thue Kjærhus fortæller om aftenlandenes requiem. Et foredrag om det moderne menneske og dets nihilisme. Herefter vil teolog og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen fortælle om den åndløse dansker – danske værdier i en narcissistisk tid. Om aftenen genfortæller og udlægger højskolelærer Andreas Pilekjær Shakespeares ”Hamlet”.

Lørdag fortæller seniorforsker ved institut for rumforskning på DTU Olav Pepke Pedersen om H.C. Ørsted og elektromagnetismen, et foredrag, der også belyser Ørsteds filosofiske og religiøse overvejelser.

Vi slutter læseropholdet af med professor emeritus i idehistorie Hans-Jørgen Schanz, der stiller skarpt på eksistens og individuation og spørger: Hvordan bliver det enkelte menneske til det særegne, det nu engang bliver til? Et foredrag, der sætter eksistensen i centrum.

Aftenen står på jubilæumsfest med besøg af organist og komponist Birgitte Buur, der netop har udgivet en almanak med 12 nye sange med Lisbeth Smedegaard Andersen.

Søndag er der hjemrejse.