Prøv avisen

Eksisterede Don Quijote i virkeligheden?

Landsbyen Campo de Criptana, hvor Don Quijote kæmpede mod træmøllerne i Cervantes' berømte roman om den uheldige ridder og hans væbner.

To spanske forskere har fundet en mand beskrevet, der som Don Quijote kæmpede med lanse. Herfra kan forfatteren Cervantes have hentet inspiration

For nogle år siden var denne artikels ophavsmand på besøg i landsbyen Campo de Criptana i Castilla-La Mancha-regionen syd for Madrid, hvor Miguel de Cervantes lod Don Quijote ride ud på sine vovede eventyr. Landsbyen er kendt for sine syv meget seværdige trævindmøller, som i sin tid malede korn, og som sagnhelten som bekendt drog sin lanse og kæmpede imod. Jeg interviewede byens turistchef og bad ham fortælle, hvilke turister der var de mest spøjse.

Hvilken vindmølle prøvede Quijote at besejre?

”Det er japanerne uden tvivl. De kommer fra Madrid i turistbusser for at se og fotografere de berømte vindmøller. En dag henvendte én af dem sig til mig og spurgte, hvilken én af vindmøllerne, Don Quijote forsøgte at besejre?

Så kom jeg for vare at sige, at det kunne han da ikke mene. Det var jo kun et eventyr, der var udsprunget af Miguel de Cervantes livlige fantasi.

Så blev manden så skuffet, at han drejede om på hælen, og sammen med sine medturister steg han op i bussen og kørte tilbage til Madrid.

Siden da peger jeg blot på én af vindmøllerne, hvis de spørger mig. Hvorefter de alle sammen styrter hen for at tage billeder af netop den mølle.”

Var Cervantes inspireret af virkeligheden?

Men turistchefen skal måske til at revidere sin opfattelse. For der kan have været mere virkelighed end hidtil antaget over Cervantes megaberømte værk. To forskere har nemlig fundet dokumenter, der viser, at flere mænd opførte sig meget lig bogens hovedperson i landsbyerne i området.

Konkret er der tale om retslige dokumenter, der i detaljer beskriver, hvordan en mand ved navn Francisco de Acuna forsøgte at slå en anden mand kaldet Pedro de Villasenor ihjel med sin lanse. I juli, midt i den værste sommerhede, i året 1581 iklædte Francisco de Acuna sig en rustning, og med sin lanse gik han på jagt efter sin fjende. Ifølge dokumenterne var årsagen til fejden et opgør mellem de to familier om magten i landsbyen Miguel Esteban.

Også eventyrhelten Don Quijote drog ud på sin første færd midt i juli iført rustning og lanse. Og Miguel de Cervantes omtaler desuden familien Villasenor i bogen ”Persiles og Segismundas arbejder”, der blev udgivet efter forfatterens død i 1616.

Dokumenterne omtaler også en vis Rodrigo Quijada, der havde købt sig en adelstitel. Han red rundt sammen med sin væbner, og folk frygtede ham, fordi han opførte sig som en tyran. Der er ikke langt fra Quijada til Quijote, men de to forskere understreger, at det kun er en hypotese.

”Vi er selv de største skeptikere, omend disse dokumenter udførligt beskriver personer og steder fra virkelighedens verden, som har sammenfald med personer og steder i romanen,” sagde Isabel Snchez Duque, arkæolog, og Francisco Javier Escudero, historiker, da dokumenterne blev fremlagt forleden.

Første bind af eventyret om Don Quijote af La Mancha udkom i 1605, og andet bind 10 år senere. I 2002 bad Nobel-instituttet 100 af verdens største forfattere fra 54 lande, deriblandt flere Nobelpristagere, give hver sit bud på de 100 bedste værker i verdenslitteraturen. Langt de fleste stemmer gik til eventyret om Don Quijote.