Eksotisk fugl har invaderet Nordtyskland

Den sydamerikanske nandu er blevet en fri fugl og er ved at udvikle sig til en plage i den vilde natur

Biologer troede, at den sydamerikanske nandu ikke ville overleve som en fri fugl i Tyskland. Her er et eksemplar samt unger i fangenskab i Frydenlund Fuglepark i Tommerup på Fyn.
Biologer troede, at den sydamerikanske nandu ikke ville overleve som en fri fugl i Tyskland. Her er et eksemplar samt unger i fangenskab i Frydenlund Fuglepark i Tommerup på Fyn. . Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Foto.

Hvis man går en tur i skovene i Nordtyskland, kan man med lidt held måske få øje på en hare eller et rådyr – eller en nandu. Den op til 1,4 meter høje grå fugl, der er i familie med strudsen og egentlig har hjemme i Sydamerika, lever nu i vild natur i det nordlige Tyskland. Her har den formeret sig rigtig godt.

Det hele begyndte egentlig med, at en storentreprenør købte nogle eksotiske fugle, der skulle pynte på hans gods i nærheden af Lübeck. I løbet af 1990’erne lykkedes det syv af disse eksemplarer at bryde ud af et indhegnet område, hvorefter de søgte mod øst ind i et naturfredet område i delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Mange biologer gik ud fra, at nanduerne ikke ville overleve, fordi naturen i Tyskland er helt anderledes end i fuglenes oprindelige miljø i Sydamerika.

”Eksperterne overså imidlertid, at landmændene i området gerne sår raps om efteråret, og at planterne, når de vokser op før vinteren, er fremragende næring for de store fugle,” siger biolog Frank Philipp til magasinet Focus.

Han arbejder for Mecklenburg-Vorpommerns miljøministerium og har fået til opgave at holde øje med nanduerne.

Rapsmarkerne og den kendsgerning, at fuglene ikke har naturlige fjender i den tyske natur, har været medvirkende til, at de syv eksemplarer nu er vokset til en population på cirka 220 fugle.

Dyrene er blevet en turistattraktion: Mange tyske familier er begyndt at lægge deres udflugter i det nordlige Tyskland i håb om at se disse vildtlevende, eksotiske fugle.

Men alligevel er langt fra alle tyskere glade for de nye ”indvandrere”. Nogle biologer frygter, at fuglene kan skade ligevægten i det naturfredede område, og ornitologer er bange for, at andre fugle, heriblandt traner, får sværere ved at finde føde og overleve på grund af nanduerne.

Landmænd klager også over, at deres rapsmarker bliver ødelagt af fuglene.

De seneste år har bestanden af nanduer fået cirka 80 kyllinger om året, og for at bremse denne formering har myndighederne nu besluttet at give landmændene lov til at ødelægge de nandu-æg, de finder inden for en del af det naturfredede område.

I Danmark kan nanduen ses på nært hold, dog kun i fangenskab i zoologiske haver.