Emil cykler 18.000 kilometer for en god sag

23-årige Emil Hvidtfeldt er på cykeltur gennem 26 lande og samler samtidig ind til grønlandske børn

Emil Hvidtfeldt cykler her øst for Teheran i den iranske ørken. Han cyklede i 40 grader flere dage i træk for at nå til Turkmenistan, kun for at måtte returnere til Aserbajd­sjan, hvor han kom fra, på grund af problemer med visum. – Privatfoto.
Emil Hvidtfeldt cykler her øst for Teheran i den iranske ørken. Han cyklede i 40 grader flere dage i træk for at nå til Turkmenistan, kun for at måtte returnere til Aserbajd­sjan, hvor han kom fra, på grund af problemer med visum. – Privatfoto.

”I bund og grund er det en tur fra Finland til Indonesien,” siger 23-årige Emil Hvidtfeldt om den lille udflugt, der indtil videre har ført ham gennem 21 lande fra Østeuropa til Asien. En strækning på 11.000 kilometer, der går gennem Kirgisistans kolde bjerge, Usbekistans tørre ørken og Istanbuls kaotiske indfaldsveje – og som han har tilbagelagt på cykel vel at mærke.

Formålet med turen er at samle penge ind til en særlig mentorordning for grønlandske gymnasieelever, som Foreningen Grønlandske Børn står bag. Og den alternative fundraising gør det muligt for Emil Hvidtfeldt at kombinere lysten til at udfordre sig selv fysisk med en indsamling til en sag, der ligger ham meget på sinde. De midler, der bliver doneret, mens han cykler, går derfor til, at ordningen forhåbentlig kan blive udvidet.

Emil Hvidtfeldt flyttede selv til Sisimiut i Grønland i 2016 for at studere, men landet både begejstrede og forskrækkede ham.

”Jeg er virkelig glad for Grønland. Der er fantastiske muligheder for en som mig med interesse for friluftsliv, og jeg har mødt nogle rigtig søde mennesker. Men det er på mange måder også et barsk sted,” siger han.

Emil Hvidtfeldt endte med at blive sygemeldt med depression og rejste hjem til Danmark efter et år.

I Grønland mødte han både klassekammerater og lokale, som mistrivedes. Ikke mindst fordi mange af de grønlandske unge lider af stærk hjemve, når de bliver nødt til at rejse hjemmefra i en tidlig alder for at kunne gå på et af de få gymnasier.

Emil Hvidtfeldt håber, at mentorordningen kan være en hjælp til dem. Idéen er, at de får en at snakke med om deres store og små problemer.

Siden Emil Hvidtfeldt begav sig ud på sin cykeltur, har han fået stor støtte til projektet i både Grønland og Danmark. Han får mange opmuntrende beskeder på de sociale medier, hvor han deler billeder fra sin tur, og flere har fortalt, at han har inspireret dem til at gøre noget lignende.

Når Emil Hvidtfeldt er i mål i Indonesien, som han regner med at være om fem måneder, har han været på farten i over et år, tilbagelagt 18.000 kilometer og forhåbentlig fået samlet mindst 50.000 kroner ind. Turen har vist sig at være så stor en udfordring, som Emil Hvidtfeldt havde håbet på, og også større, end han havde regnet med.

”Det kan godt være, at jeg havde givet op et sted i Iran, hvis jeg ikke havde haft indsamlingen i ryggen. Det havde nok føltes lidt meningsløst at tonse gennem ørkenen helt alene og nedbryde sit immunforsvar fuldstændigt uden et formål. Nu er der lidt mening i galskaben,” siger Emil Hvidtfeldt, der har oplevet lidt af hvert på sin tur.

Engang havde han så lidt vand tilbage på en 400 kilometer lang strækning midt i ørkenen i Usbekistan, at han måtte cykle så hurtigt som overhovedet muligt for efterfølgende at tilbringe to uger i meget nedbrudt tilstand og blive indlagt på et hospital, der mest af alt mindede om en basar.

En cykeltur hen over to kontinenter er heller ikke helt ufarlig, og trafikken og hundene, der især var bidske ned gennem Østeuropa og i Mellemøsten, har været udfordrende.

”Det er med at cykle derudaf og håbe på det bedste, når du har en flok rottweilere i hælene. Det var også spændende at finde vej ind til Istanbul og Kathmandu på cykel,” lyder det fra Emil Hvidtfeldt, der i øjeblikket befinder sig i Nepal.

Nu venter anden halvdel af Indien, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore og til sidst Indonesien, hvorfra han skal flyve hjem til Danmark.

Emil Hvidfeldts rejse kan følges på bloggen theoddtrip.com eller på Instagram, hvor man også kan donere penge til sagen.