En bodybuilder i rødt fløjl

Den ligner et lille rødt skovjordbær, der kommer vandrende i forårsvejret. Men der er tale om en af de største mider i Danmark

En af Danmarks største mider er rød på grund af et farvestof, der også giver gulerødder og tomater deres farver. – Foto: Lars Thomas.
En af Danmarks største mider er rød på grund af et farvestof, der også giver gulerødder og tomater deres farver. – Foto: Lars Thomas.

Måske er det forårsabstinenser, eller også er det en overdosis af regn og gråvejr. Men når foråret så sagte kommer, og man er ude en dag, hvor solen varmer på jordoverfladen, kan man godt begynde at tro, at man ser syner. For er det ikke et lille knaldrødt skovjordbær, der kommer vandrende der?

Nej, det er det selvfølgelig ikke. For ved nærmere eftersyn viser det sig, at ”jordbærret” blandt meget andet har otte ben, og det finder man trods alt ikke så tit hos rigtige jordbær.

Man har i stedet haft fornøjelsen af at møde en rød jordmide, også kaldet rød fløjlsmide, som er et meget passende navn. For går man rigtigt tæt på, ligner den nærmest en bodybuilder klædt i en tætsluttende badekåbe af rødt fløjl.

Den røde farve kommer af en type farvestoffer, der hedder carotenoider, som er meget vidt udbredte i naturen. Det er for eksempel carotenoider, der giver både gulerødder, tomater og chilier deres farver.

Hos miderne er det røde en advarselsfarve, der skal minde eventuelle lækkersultne rovdyr om, at miderne er forbudt område. De smager dårligt og er formentlig også svagt giftige – frustrerende for mange små rovdyr, som går glip af en god steg på den måde. Med en kropslængde, der kommer i betænkelig nærhed af fem milimeter, er jordmiden en af Danmarks største mider. Den er rent faktisk, omend dog kun langt ude, beslægtet med skovflåten, vores vel nok mest frygtede mide.

Jordmiden har dog ingen som helst interesse i at suge blod fra mennesker. I voksen tilstand er den et rovdyr, der kaster sig over alle smådyr, der er mindre end den selv – nogle af dens munddele er omdannet til klosakse, så den er en effektiv jæger, der nemt kan dræbe og partere sit bytte, selvom man måske ikke skulle tro det – og som larve lever den et par uger som parasit på insekter og edderkopper.

Jordmiderne gør i det hele taget tingene på en lidt besværlig måde, når det gælder om at vokse op. Insekter kan nøjes med tre-fire forskellige stadier, når de vokser op. En flue starter for eksempel som et æg, der bliver til en larve, som forpupper sig, og ud af puppen kommer så en voksen.

Men det kan en mide ikke klare sig med. Den starter også som et æg, men så skal den blive til en prælarve, før den bliver en larve, og derefter skal den igennem ikke mindre end tre forskellige nymfestadier, før den endelig bliver voksen.

Jordmider lever, som navnet antyder, i jorden, først og fremmest i løvskove. Man kan dog også sagtens møde de små røde dyr i haven, når man begynder at grave i jorden i foråret eller planter nye ting i blomsterbedene og kommer til at vende bunden i vejret på midernes lille verden.