Prøv avisen
Lørdagsmad

En duftende krans af ferieminder

Kardemommekransen er både hurtig og enkel at tilberede, og den både dufter og smager skønt. – Foto: Else Marie Nygaard

Kardemomme By burde ligge i Sverige og ikke i Norge. Svenskerne har en udtalt hang til det aromatiske krydderi

Det er den på tid på året, hvor man åbner sine tasker og pakker det ud, man måtte have hjembragt af souvenirs fra ferierejsen. I mange år havde jeg naboer, som samlede på æggebægere. Hver gang de var på rejse, købte parret et æggebæger, og snart stod der langt over 100 bægere i et omfattende hyldesystem med individuelle rum til hvert bæger. Og hvert bæger rummede en historie om en rejse, som parret gerne delte med gæster.

Mange af mine souvenirs kan indtages som teen fra Fortnum & Mason, jeg købte med hjem fra London i foråret. Den statelige butik har en Earl Grey Classic, som af gode grunde er legendarisk. Teen fra London smager en del bedre, end den Pu-Erh-te gemalen tog med som souvenir fra Yunan-provinsen i Kina.

I dagens opskrift er ferieminder gjort til bagværk. Man skal ikke opholde sig længe i Sverige, før man opdager, at de her har et gavmildt forbrug af kardemomme. Kardemomme By burde have adresse i Sverige og ikke i Norge. Fordi svenskerne har udtalt hang til det aromatiske krydderi, kan man i supermarkederne finde breve med kardemummakärnor, som er hele kerner af kardemomme, som man kan støde groft. Har man ikke hele kardemommekerner, kan man blot bruge stødt kardemomme i dagens bagværk.