Prøv avisen

Lørdagsmad: Ålen er en fed og hemmelighedsfuld rovfisk

Foto: Poul Joachim Stender

Ålen er en mystisk rovfisk. Den ligner ikke en fisk og opfører sig meget lidt fiskeagtigt, når den går i land og snor sig hen over en eng. Den kan bliver op til 88 år gammel og have en størrelse som en overarm. Dens blod er giftigt, og det er endnu ikke lykkedes nogen at afsløre dens sexliv. Efter sigende skulle den gyde i den del af Atlanterhavet, der hedder Sargassohavet.

I min barndom var de hemmelighedsfulde rovfisk ofte på bordet. Min far kan hjem med dem i store poser og slap dem løs, så de snoede sig hen over køkkenbordet og gulvet som slanger i freudianske drømme. Af en eller anden grund blev ålene i min forældres hjem serveret med opbagte sovse og stuvede kartofler. Men ålene er voldsomt fede.Jeg længes efter syre, der kan give ålene et godt modspil. Derfor serverer jeg dem i midsommeren med jordbærsalsa og kartofler med masser af purløg og dild. Når man spiser ål, skal man spise så mange, at man af benene kan lave en ring, der følger tallerkenens omkreds og derefter et kors. Men jeg foretrækker at tegne et peacetegn med ålebenene. For i denne sommer længes jeg efter at få fred for dem, der vil afskaffe heksen på sankthansbålene. Fred for dem, der vil forbyde filmen ”Borte med Blæsten”. Fred for dem, der vil kaste statuer af Churchill og Columbus i floderne.