En god knold med mange navne

Jordskokker kan meget, og som bærende element i en hurtig og nem suppe smager disse knolde himmelsk

Jordskokker er i familie med solsikken og kan tilføre en nøddeagtig smag til mange retter.
Jordskokker er i familie med solsikken og kan tilføre en nøddeagtig smag til mange retter.

De kan koges, de kan steges, de kan bages, og de kan spises rå. Jordskokker. De kan med deres særegne smag bare smides i en ovn og efter 10 minutter smage vidunderligt. Og så kan de pifte mange forskellige retter op med deres lidt nøddeagtige sødme.

En af mine venner overraskede for eksempel engang med en meget delikat mos med både kartofler, gulerødder, pastinak, løg, fennikel stegt mørt for sig – og herefter rørt sammen med kogte jordskokker, smør og mascarponeost. Genialt tilbehør til både bøf og fisk. Man kan også rive friske jordskokker sammen med kartofler, når man laver hash browns (kartoffelpandekager).

Men man kan også bare lave en nem suppe på ingen tid, som smager som en drøm og kan matche restauranternes bedste versioner. Derfor er retten også blevet en fast vinterret i denne skribents hjem til glæde for store og små.

Jordskokker er i familie med solsikken og kan tilføre en nøddeagtig smag til mange retter.
Jordskokker er i familie med solsikken og kan tilføre en nøddeagtig smag til mange retter. Foto: Maja Smend, Barber/Stockfood/Ritzau Scanpix

Jordskok hedder på engelsk Jerusalem artichoke, men planten har intet med den hellige by at gøre. Den blev oprindeligt dyrket i Nordamerika, længe før europæerne ankom dertil.

En historie lyder, at franske nybyggere i 1610 overlevede en sultevinter ved at spise de underlige knolde og efterfølgende begejstrede kunne sende en pose jordskokker hjem til moderlandet.

Der er heller ikke tale om en type artiskok, selvom jordskok og artiskok er i samme kurvblomstfamilie, men her stopper deres relationen så også. Jordskokken er en urt og faktisk nærmere beslægtet med solsikken, hvilket man kan se på dens flotte gule blomster.

Hvordan kom Jerusalem så ind i billedet? En forklaring er, at italienske emigranter i USA kaldte jordskok for girasole, det italienske ord for solsikke. Med tiden blev det ord så til Jerusalem. En anden historie går på, at navnet skyldes engelske puritanere, der i 1620’erne ankom til det forjættede land på den anden side af Atlanterhavet. De ville hylde Den Nye Verden og navngav den underlige skok, de fandt her, efter den hellige stad.

Jordskokker er også blevet kaldt canadiske kartofler, topinambour, solrod og solskok. Sådan rullede de amerikanske knolde ind i verdens køkkener og ned i denne suppe, som bliver ekstra gourmet med torsk eller kammusling ovenpå.