En højskoleuge i fremtidens tegn

Kristeligt Dagblad og Løgumkloster Højskole arrangerer læseropholdet Eksistens hvor går vi hen? fra den 17. til den 23. august 2014

Naturfænomenet Sort Sol, som man kan opleve det på læseropholdet ”"Eksistens -– hvor går vi hen?”" fra den 17. til den 23. august 2014. –
Naturfænomenet Sort Sol, som man kan opleve det på læseropholdet ”"Eksistens -– hvor går vi hen?”" fra den 17. til den 23. august 2014. –. Foto: Stig Nørhald/Biofoto/.

Læserophold

En dag kommer Tommy og Annika over til Pippi, og finder hende grædende midt på gulvet. Hvad er der galt? Jo, Pippi Langstrømpe er kommet til at tænke på sit tip-tip-oldebarn, en sød lille pige med rødt hår, som hun aldrig vil komme til at lære at kende!

I sandhed en tanke og en tåre værd.

Når Kristeligt Dagblad og Løgumkloster Højskole slår dørene op for højskolekurset Eksistens hvor går vi hen? er det ikke for at græde! Vi vil derimod med nysgerrighed nærme os den verden og tankeverden, som vore tip-tip-oldebørn og deres efterkommere vil komme til at leve i.

Vi åbner med en kritik af et livs- og menneskesyn, der i løbet af den seneste generation har fået stadigt mere medvind; nemlig selvudviklingstanken. Med udgangspunkt i K.E. Løgstrups filosofi vil Bjørn Rabjerg, ph.d. i religionsfilosofi, kaste et kritisk blik på denne livsindstilling. Om eftermiddagen følger et foredrag om transhumanismen; en bevægelse, der i høj grad tror på selvudvikling ikke mindst med teknologiens hjælp.

LÆS OGSÅ:
Skolen i Løgumkloster er næsten for god til at være sand

Om tirsdagen sørger forfatter Lene Andersen for at få os ned på jorden igen med nogle konkrete billeder af, hvordan Danmark vil se ud i år 2030, og hvordan vi skal gebærde os, hvis verden skal blive et bedre sted. Fra dette opbyggelige indspark springer vi til den allermest dystre fremtidsmusik med koncertforedraget Dommedag.

Om onsdagen skal det handle om, hvordan begrænsningerne i verdens ressourcer vil påvirke vores eksistentielle vilkår, og om eftermiddagen viser Den Gamle Biograf i Løgumkloster dokumentarfilmen Into Eternity (på dansk: Ind i evigheden). Torsdag morgen ser vi igen på den nære fremtid, når tidligere medlem af Etisk Råd Annemarie Morris fortæller om, hvordan teknologiens muligheder påvirker os eksistentielt. Dagen byder også på et indblik i, hvordan forskellige tiders menneskesyn er kommet til udtryk i kunstens billeder af menneskekroppen.

På kursets sidste dag kaster vi blikket ud i verdensrummet, når planetforsker Kjartan Kinch fortæller om muligheder og problemer ved en fremtidig, menneskelig beboelse af Mars. Endelig vil journalist Anders Laugesen tale om behovet for at udvikle en forståelse for det, han kalder systemisk eksistentialisme; at ansvaret for ens egen eksistens og ansvaret for fællesskabet er to sider af samme sag. Vanen tro byder ugen på morgensang i klosterets gamle munkesal, og der vil være aftentur med den fascinerende naturoplevelse Sort Sol, hvor hundredtusindvis af stære går til ro i rørskovene i marsken.

Fakta:

Læseropholdet Eksistens - hvor går vi hen? finder sted den 17.-23. august 2014. Læseropholdet koster kr. 4300,- ved overnatning på dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse kr. 600,-. Prisen dækker en uge med fuld pension og kursusprogram inklusive film, koncert og udflugt.

Yderligere oplysninger om program og tilmelding sker til Løgumkloster Højskole på tlf 74 74 40 40 eller info@lkhojskole.dk