En lokal legende af en isbutik

Sommer er lig med is. Det har en isbutik i Helsingør været særligt kendt for i 97 år. I en sådan grad, at butikken i 1999 fik omtale i Kristeligt Dagblad

Forsiden af Kristeligt Dagblad, den 31. juli 1999.
Forsiden af Kristeligt Dagblad, den 31. juli 1999.

Året er 1922. Engelbrecht Nielsen stifter en virksomhed ved navn Brostræde Is, der skal vise sig at blive en lokal juvel. Med hjemmelavede vafler og en hemmelig opskrift på flødeis sikrer den lokale isbutik i den nordsjællandske havneby sig et klientel af både turister og stamgæster, der vender tilbage sommer efter sommer.

Butikken drives i dag af Lene Due Berthelsen, der ifølge Helsingør Dagblad rundede sin issæson nummer 61 sidste år.

I en artikel fra 1999 i Kristeligt Dagblad beskrev Lene Due Berthelsen, hvordan hun huskede sin farfar, Engelbrecht Nielsen, der bagte vafler oppe i køkkenet. Han havde servering i baglokalet, og familiens motto lød ”Spiritus er det ondes værk. Spis vafler, det gør sjælen stærk”. Det har hun i den grad taget til sig – i hvert fald fortalte hun i samme artikel, at hun selv spiser is hver dag.

I 1982, da journalist på Helsingør Dagblad Pernille Warrer havde en klumme i Kristeligt Dagblad og skulle skitsere stemningen i Helsingør, beskrev hun menuen ”Brostræde Is og en køleskabskold fra Wiibroe” som noget essentielt i provinsbyen i Nordsjælland. Derfor kommer det næppe bag på én, at Brostræde Is er omtalt på diverse guide-hjemmesider, og på helsingorkanon.dk står der eksempelvis:

”I dag er det Engelbrecht Nielsens børnebørn, der driver butikken, og de holder fast i de hjemmelavede vafler og det sparsomme udvalg af isvarianter. Sådan en mangel på innovation var nok ikke gået i andre isbutikker. Men nu er der jo heller ikke tale om en hvilken som helst isbutik. Der er tale om Brostræde Is. Og her skal minderne ikke udsættes for nytænkning.”

I kommentarfeltet skriver en bruger da også, at Brostræde Is er et sted, man besøger fra barnsben, og at isen stadig er ”tops”.

Også VisitNordsjælland beskriver på deres hjemmeside, hvordan Brostræde Is ”er en levende legende i Helsingør”, og at den familieejede virksomhed sælger ”de lækreste hjemmelavede vafler med flødeis” og i 2019, 97 år efter familieforetagendet blev til, angiveligt stadig opbevarer opskriften i en bankboks.

Sikkert er det dog, at man kan få is med vanilje, nougat, jordbær, chokolade og pistacie i de hjemmelavede vafler, som du kan toppe med flødeskum, syltetøj og flødebolle fra mandag til lørdag.