Prøv avisen
Læserrejse

En rejse til Israels enorme kontraster

Getsemane Have, som besøges på rejsens tredje dag. - Foto: René Høeg/Unitas

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser på en fascinerende rejse til Israel fra den 8. til den 15. april 2016

At opleve Israel er intenst, fascinerende og en rejse i stemninger. Denne rejse har fokus på at opleve landets enorme kontraster.

Fra den golde ørken i syd til det frodige Galilæa i nord. Fra det kvælende salt i Det Døde Hav til det blide ferskvand i Genesaret Sø. Fra ultraortodokse jøder ved Grædemuren til en dejlig strandcafé i Tel Aviv. Fra kalot til bedetæpper og kirkeklokker.

For skønheden ved Israel ligger i kontrasterne. Det er kontrasterne, der kan få det til at snurre i kroppen. Det er kontrasterne, der på alle måder er Israels virkelighed.

På denne læserrejse går vi tæt på kontrasterne. Vi giver hver dag sit eget tema. Den første dags tema er ørkenen, hvis fortælling er fascinerende, fordi det er her, historierne fra Det Gamle Testamente udfolder sig.

Helligdommene i Jerusalem er et andet tema. Helligdommene, som er så betydningsfulde for de tre monoteistiske religioner.

Inden for kort gåafstand er vi ved Grædemuren, jødernes største helligdom, Gravkirken, verdens helligste sted for kristne, og Tempelpladsen, muslimernes tredjehelligste sted. Vi går en tur ned ad Oliebjerget, besøger Getsemane Have og meget, meget mere.

Vi besøger Tel Aviv, som er den direkte kontrast til Jerusalem. Her, hvor man med tæerne i Middelhavet og en kølig drink på en strandcafé føler sig så uendelig langt længere væk end de 60 kilometer, der er til Jerusalem.

Vestbredden, hvor vi i Betlehem skal ind i den kirke, der er bygget over den grotte, hvor man mener, at Jesus blev født. I Ramallah besøger vi blandt andet Det Danske Hus.

Vi går i Jesu fodspor og tager til Galilæa og besøger Kapernaum, hvor Jesus boede, da han underviste, prædikede og udrettede mirakler. Vi besøger det sted, hvor Jesus holdt sin Bjergprædiken og nyder den smukke udsigt over Genesaret Sø. Og endelig skal vi til Nazaret og se det sted, hvor Maria fik at vide, at hun skulle føde Guds søn.

Det moderne Israel er det sidste tema. Vi stopper ved det israelske parlament, Knesset, inden vi kører videre til Holocaustmuseet, der i vidt omfang danner ramme for historieundervisning til israelske soldater og skolebørn. Vi oplever det farverige Machane Yehuda Marked og tager med Jerusalems seneste vidunder: sporvognen.

Udsigten ind over Jerusalem. - Foto: Unitas
Hyrdernes marker. - Foto: Torkild Sørensen