En selfie er et selvportræt

Det er ikke hver dag, en kvindelig dansk statsminister får sæde mellem Obama og Cameron. Det kan nok kalde på en selfie, skriver professor Johannes Nørgaard Frandsen

Den amerikanske præsident, Barack Obama (i midten), da han til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed sad ved siden af den danske statsminister, Helle Thorning Schmidt (S) i venstre side af billedet, som tog et 'selfie' på sin mobiltelefon.
Den amerikanske præsident, Barack Obama (i midten), da han til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed sad ved siden af den danske statsminister, Helle Thorning Schmidt (S) i venstre side af billedet, som tog et 'selfie' på sin mobiltelefon. . Foto: KAI PFAFFENBACH/ Denmark.

Det blev bemærket, da Helle Thorning-Schmidt begik en selfie med premierminister David Cameron og præsident Barack Obama ved sine sider i forbindelse med Nelson Mandelas begravelse. Helle Thorning vendte iPhonen mod sig og fotograferede sig selv med de to omkring sig, mens en fotograf fotograferede hendes fotografering. Selfie er et helt nyt udtryk, der har rumsteret i ungdomskulturen i nogle år, men som først nu i forbindelse med Thornings selvportrættering er blevet mangfoldiggjort af medierne, så nu vil det blive officielt optaget i danske ordbøger.

Det hedder blandt unge at poste en selfie, som altså betyder at fotografere sig selv og dernæst lægge portrættet ud på nettet. Selfie er et engelsk udtryk, slang, for et fotografisk selvportræt, der typisk er gjort med smartphone, mobiltelefon eller et digitalkamera. Udtrykket har som sagt været kendt nogle år, men det er kommet mere i brug, i takt med at selfies lægges ud på Facebook, Instagram og andre af de såkaldte sociale medier. Der ligger millioner af selfies på disse medier, for der er næppe den teenager med smartphone, som ikke har lavet selvportræt og smidt sig ud i cyberspace. Det er hippeste mode at lave en selfie og dele den med verden.

LÆS OGSÅ: Fint med selfie: Befriende at se Helle på slap line

Det er ikke kun iPhones eller andre smartphones, der skal til. Man har kunnet lave håndholdte selfies siden de såkaldte webcams, altså et kamera med forbindelse til en computer og internettet, kom frem i 1990erne.

Som sagt er udtrykket engelsk, og faktisk kårede Oxford-ordbøgerne ordet selfie som Word of the Year, altså årets globale ord i 2013. Måske vil ordet også blive nomineret til årets danske ord?

Ordet er udviklet med rod i self, der svarer til pronominet selv på dansk. Man fotograferer sig selv. Det lyder som et hyggeligt kæledyr eller sådan noget. Måske er den sammenligning endda ikke tosset, for unge mennesker kæler ustandselig med deres iPhone, så når de selfier, så er det som en samtale med sig selv.

Det særlige ved en moderne selfie er teknik og hastighed, for sekunder efter at billedet er taget, kan det ligge på Facebook og være tilgængeligt. Denne hastighed, hvormed man kan mangfoldiggøre sig selv på nettet, er ny. Men det at portrættere sig selv er ikke nyt. Faktisk er der mange hundrede års tradition i malerkunsten for selvportrætter, eksempelvis malede Rembrandt sig selv igen og igen. Princippet i at male et selvportræt og at producere en selfie er sådan set det samme. Man ønsker at blive synlig for sig selv og samtidig en fastholdelse af sig selv.

Da fotograferingen blev opfundet, opstod der en helt ny mulighed for at lade sig skildre. H.C. Andersen elskede for eksempel fotografiet og stillede sig gerne til rådighed. Havde han levet i dag og haft digitalkamera, så ville selfierne have været rullet ud over skærmene på de sociale medier.

Jeg bifalder i øvrigt Helle Thornings lille fotosession. Det er ikke hver dag, en kvindelig dansk statsminister får sæde mellem Obama og Cameron. Det kan nok kalde på en selfie.