En sensommermenu på italiensk, tak

Madskribentens mand ønskede antipasti med hjemmebagt brød, grillet porchetta med egne kartofler og rødbeder og en hjemmelavet is til dessert til sine 20 gæster. Det fik han

Kødet smager fantastisk på hjemmebagte boller med syltede hyben, lidt friskrevet peberrod og med en god portion coleslaw til. –
Kødet smager fantastisk på hjemmebagte boller med syltede hyben, lidt friskrevet peberrod og med en god portion coleslaw til. – . Foto: Louise Dandanell Ørsted.

”Jeg vil gerne have sådan en italiensk aften, hvor vi begynder med lidt antipasti med hjemmebagt, langtidshævet brød. Så en grillet porchetta med vores egne kartofler og rødbeder og måske en hjemmelavet is til dessert.”

Min mand sidder og bladrer i kogebøger. Vi får gæster på lørdag, sådan cirka 20 styks til eftermiddagskaffe, middag, overnatning og morgenmad.

Det lyder også alt sammen super lækkert, og hvis vi var fælles om det, ville der måske være en realistisk chance for, at vi kunne nå at tilberede det hele. Men vi er ikke fælles om det. Fredag eftermiddag bliver min mand hentet af sine venner, og så skal de ud at ro, grille under åben himmel, overnatte i shelter og ro videre hen til os dagen efter. Når de ankommer udmattet af dagens – og nattens – strabadser, vil de gerne have lidt hjemmebag til kaffen, inden de kolde øl og drinks gerne må bæres ind.

Det, der skulle være ferie, tipper hurtigt over og bliver en lang arbejdslejr. Jeg har tidligere fået stress af at holde sommerferie. For mange gæster til for mange måltider, der blev skyllet ned med alt for meget vin, giver en ond svien i maven, der kun går væk, hvis man siger nej tak til gæster, kaffe og hvidvin.

Men jeg siger ikke nej til min mand. Han bestiller kødet hos slagteren, lægger opskrifterne frem på køkkenbordet og tager ud at ro. Jeg får alt andet end ro de næste 24 timer. Jeg henter kødet hos slagteren, æbler og pærer på plantagen og rødbeder i køkkenhaven. Min veninde kommer, og vi slæber borde, bænke og stole frem. Laver buketter, støvsuger inde og fejer ude. Jeg bager surdejsboller, eftermiddagsboller og sætter en dej over til morgenmadsboller. Jeg bager en æblekage, en pærekage og to slags småkager. Vi snører kød, sylter hyben, graver kartofler op og koger rødbeder.

Roerne kommer tilbage fra søen, deres koner og børn kommer også. Solen skinner, det er 25 grader, og vi må have parasollen op. Kager og boller forsvinder hurtigt, og jeg lægger mig på græsplænen og slumrer. Børn og hunde tumler omkring mig, og mændene fortæller historier om alt det, de har oplevet på havet. Jeg må være faldet i søvn. Klokken er halv seks, og bordet er dækket, drinksene er sat frem, og min mand kommer og serverer et glas kølig hvidvin for mig. Så fungerede det alligevel, jeg fik ikke stress, men en fantastisk sommeraften. Ønsket om isen bliver skiftet ud med oste, og så bliver der bagt snobrød og varmet skumfiduser over bålet.

Vi får lavet to store rullestege, så der er også mad til mange dage, efter at gæsterne er taget hjem. Kødet smager helt fantastisk på hjemmebagte boller med syltede hyben, lidt friskrevet peberrod og med en god portion coleslaw til. Den store steg er til 8-10 personer. J