Prøv avisen

Pavlova: En sky af sukker, skum og bær

Den friske marengslagkage er et sikkert hit, lover madskribenten. – Foto: Frank Wieder.

Det er nu, man skal udnytte de mange sommerbær til at lave en imponerende og utrolig nem kage

Egentlig havde jeg planlagt at skrive om noget helt andet. Når jeg i denne uges klumme ender med netop denne dessertkage, forledes jeg til at forklare det med klicheen på utallige opfordringer.

Jeg fyldte nemlig rundt forleden og skulle derfor traktere mine kolleger. Af lige dele dovenskab og tidnød valgte jeg at ty til en af mit repertoires allerletteste løsninger: pavlovaen.

STORT TEMA:Opskrifter til alle lejligheder

Ud over at være meget nem kan man bage marengsbunden dagen forinden, og kagen er nærmest umulig at kikse. Resultatet er imponerende, og de førnævnte mange opfordringer skyldes, at jeg er blevet bedt om opskriften fra alle sider siden serveringen.

Jeg har lavet denne kage til både bryllup og børnefødselsdag. Altid med succes.

Australien og New Zealand strides om, hvem der kan tage æren for kagen, der efter sigende blev kreeret til ære for den russiske balletdanser Anna Pavlova i 1927. Måske inspireret af skørtet? Sidstnævnte land fremhæver det som en nationaldessert og pynter den med landets nationalfrugt kiwien. En klassisk pavlova består af en marengsbund med flødeskum ovenpå og frisk frugt øverst. Men det kan varieres i det uendelige:

Man kan tilsætte lidt kakao til marengsbunden. Og finthakkede mandler. Man kan lægge cremen mellem to bunde. Og hvis man synes, flødeskum er kedsommeligt, kan man lave cremen med lige dele flødeskum og fed yoghurt og lidt flormelis. En sød æggesnaps med vanillekorn vendt i flødeskummet til en slags råcreme er også en mulighed. Flødeis i skiver er også en gangbar model på en varm sommerdag.

Øverst på kagen er der sådan set frit valg på frugthylden. Men danske sommerbær, eventuelt parret med fersken eller mango for farvevariationens skyld, er min favorit. Jeg har ladet mig fortælle, at man kan bruge friske figner og mandariner uden for bærsæsonen. Denne lang opremsning af muligheder blot for at sige, at kagen her er taknemmelig og op til dig selv og de råvarer, du har inden for rækkevidde. Hvis du halverer denne opskrift, får du en mindre, men absolut nydelig lagkage. Opskriften herover bespiser nemt 30 mennesker. Og nej, den kan ikke gemmes til næste dag. Den sprøde marengs bliver opløst af frugt og skum. Men jeg har vist aldrig oplevet, at der blev levnet.

Kæmpemæssig sommerpavlova

Marengsbunde:

  • 14 æggehvider
  • 10,5 dl sukker
  • saft af 1 citron
  • 2 spsk kakao (kan udelades)

Pisk æggehvider stive med sukker og citronsaft. Det skal være knasefrit. Sæt eventuelt skålen ned i en vask fyldt med varmt vand, mens du pisker - vandbadet får sukkeret til nemmere at opløses. Del eventuelt æggehvideskummet i to portioner og vend kakaopulver i den ene. Smør marengsmassen ud på to bageplader beklædt med bagepapir. Bag bundene 1 time i ovnen ved 130 grader. Lad bundene køle af i ovnen.

Skum:

  • 6 dl fløde
  • 6 dl fed, fast græsk yougurt
  • 6 spsk flormelis

Pisk flødeskum og vend det med flormelis og youghurt.

Pynt:

  • 750 gram friske bær - jordbær, hindbær og blåbær.
  • 1 mango eller et par ferskner

Skær jordbær og mango/fersken i skiver. Servering: Læg bundene sammen med cremen og eventuelt lidt af bærrene. Fordel bær øverst. Volia!