Citronfromage: En syrlig klassiker

Der er noget forårsagtigt over en kølig citronfromage, og den påskegule farve må siges at være i sæson. Server den eventuelt med sprødt knas

Citronfromage er en klassiker, og der er på ingen måde noget fortidigt over den syrlige, luftige dessert. –
Citronfromage er en klassiker, og der er på ingen måde noget fortidigt over den syrlige, luftige dessert. –. Foto: .

Jeg har ladet mig fortælle, at mad fra min bedstemors generation er trendy mormormad lyder den nye betegnelse. Det var i virkelig-heden min moster Birgit, der introducerede citronfromagen i mit liv, men lad nu det ligge, for der er på ingen måde noget fortidigt over den syrlige, luftige dessert. Jeg serverede den i hvert fald for nylig til en børnefødselsdag, hvor der gled syv liter ned i løbet af en halv time.

En yngre kollega sagde til mig, at husblas altid gør hende nervøs. Men det er der altså ingen grund til frygten for klumper er stærkt overdrevet. Det elektriske piskeris er jo opfundet.

LÆS OGSÅ: Kogekonens bud på den lækre påskemenu

Jeg har haft held med at servere knas som drys på min fromage. Faktisk bruger jeg bare hjemmelavet mysli, som ud over morgenmadsdrys også kan bruges på æblemos med flødeskum, hvis man skulle have lyst til at lave den dessert.

Jeg har opskriften med safran fra en kogebog af kokken Kille Enna det giver flotte røde spor og en dejlig smag. Men det kan jo udelades, hvis man vil have den klassiske ret. Jeg bruger pasteuriserede æg.

Sæt husblas i blød i koldt vand. Hæld kogende vand over safrantrådene og lad det køle helt af. Pisk æggeblommer hvide med sukker. Tilsæt halvdelen af citronsaften samt safrantråde og vand. Pisk æggehviderne stive. Pisk fløden til skum. Tag husblas op med det vand, der hænger ved, og smelt det over vandbad. Tilsæt resten af citronsaften og hæld straks den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker. Stil det i køleskabet. Kig til det hvert femte minut. Når det begynder at stivne, så vend forsigtet de stiftpiskede hvider og derefter flødeskum i æggemassen. Del fromagen i portionsglas og stil dem på køl, til de skal bruges. Dette kan sagtens gøres dagen før.

Citronfromage (6 portioner)

  • 3 blade husblas
  • Et strejf af safran
  • 2 tsk. kogende vand
  • 3 æggeblommer
  • 3 æggehvider
  • 75 gram sukker
  • 1 dl friskpresset citron
  • 1 dl fløde

Sæt husblas i blød i koldt vand. Hæld kogende vand over safrantrådene og lad det køle helt af. Pisk æggeblommer hvide med sukker. Tilsæt halvdelen af citronsaften samt safrantråde og vand. Pisk æggehviderne stive. Pisk fløden til skum. Tag husblas op med det vand, der hænger ved, og smelt det over vandbad. Tilsæt resten af citronsaften og hæld straks den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker. Stil det i køleskabet. Kig til det hvert femte minut. Når det begynder at stivne, så vend forsigtet de stiftpiskede hvider og derefter flødeskum i æggemassen. Del fromagen i portionsglas og stil dem på køl, til de skal bruges. Dette kan sagtens gøres dagen før.

Sprød pynt eller mysli

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl rug- eller hvedeflager
  • ½ dl sesamfrø
  • ½ dl kokosspåner
  • ½ dl græskarkerner
  • 1 dl grofthakkede mandler eller andre favoritnødder
  • ½ dl kogende vand
  • ½ dl smagsneutral olie for eksempel solsikkeolie
  • ½ dl flydende honning eller sirup
  • Korn fra en vaniljestang eller ½ spsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. sukker
  • Efter bagning: 1 dl tørret frugt efter smag: rosiner, skårne figner, abrikoser, tørrede blåbær etc.

Bland alle de tørre ingredienser. Opløs honning eller sirup i det kogende vand sammen med vanilje og olie. Vend de tørre og våde ingredienser sammen og spred det ud over en bageplade med bagepapir. Bages i ovnen ved 200 grader i 10 til 20 minutter alt efter, hvor mørkt man ønsker det. Det skal være sprødt og gyldent, og der skal røres undervejs. Hold godt øje. Tilsæt tørret frugt, når det er kølet af. Fyld på glas. Drys over fromagen ved servering. Det holder sig længe på glas og kan også bruges som mysli.