En vegetar fik lyst til steg. Svaret er helstegt blomkål med persille og parmesan

Hvad gør en vegetar, der har lyst til lørdagssteg? Man kan sætte et blomkålshoved i ovnen

En vegetar fik lyst til steg. Svaret er helstegt blomkål med persille og parmesan
Foto: Lærke Schmidt Fallesen.

Der findes efterhånden et væld af begrundelser for at skære ned for mængden af kød i de daglige måltider. Man kan for eksempel gøre det for sundhedens skyld, for klimaet, for dyrenes, eller for pengepungens skyld. 

At spise flere grønne retter kræver en smule tilvænning i forhold til at krydre maden, og som mangeårig vegetar og madentusiast er undertegnede skribent muligvis en kende farvet, men jeg vover dog alligevel den påstand, at der er særdeles få kødretter, man reelt savner som plantespiser.

Der kommer tilmed flere og flere køderstatninger på hylderne i supermarkedet, hvis man skulle få lyst til et vegetarisk alternativ til hakkebøffer, kødpålæg eller tarteletter med høns i asparges. I dag kan man købe formbart plantefars a la oksekød, pseudo-roastbeef og faux kylling, der selv blandt inkarnerede kødspisere skaber tvivl om, hvorvidt de blege stykker engang har båret fjer. 

Der er dog enkelte aspekter af det carnivoriske køkken, som kræver væsentligt mere fantasi at efterligne. Det gælder for eksempel simreretter, som osso buco, som aldrig bliver helt det samme uden okseben, der koges møre gennem mange timer, eller en steg, der er sprød på ydersiden og rosa inderst. Her må man ty til helt andre alternativer.

Denne uges opskrift er derfor et grønt bud på en lørdagssteg: Et helsteg blomkålshoved, som kræver minimal forberedelsestid, hvorefter den passer sig selv i ovnen i en times tid. Når den serveres dampende varm, giver den næsten illusionen af at skære i en steg, og som en bonus bliver bagte grøntsager meget sjældent tørre.