Strid om enøjet kat kan ende i Landsretten

En tvist om ejerskabet til katten Snuske/Lilly handler ifølge den ene part, dyrlægen, om noget meget større

Den eneøjede kat Snuske/Lilly. – Privatfoto.
Den eneøjede kat Snuske/Lilly. – Privatfoto.

Der er nærmest ingen grænser for, hvad en dommer skal tage stilling til. Tidligere på ugen skulle Højesteret, som beskrevet i avisen, tage stilling til et skinnende tegltag, der er blevet genstand for en langvarig retssag mellem to naboer.

I morgen, fredag, skal civilretten vurdere en tvist om ejerskabet til en enøjet kat.

Katten blev først navngivet Snuske, eller det hed den, for dens nuværende ejer kalder den Lilly, og det siger sådan set meget om sagens kerne. For hvem bestemmer egentlig over Snuske/Lilly?

Efter en længere strid mellem tidligere ejere og den nuværende, skal parterne endelig fremføre deres argumenter i sagen - men den ene part kæmper for mere end ejerskabet til den lille kat.

Det er dyrlægen Lise Svejgaard fra Ravnstrup, som sidste sommer modtog en umærket, enøjet kat på sin klinik efter den ifølge Skive Folkeblad var blevet fundet på gaden ilde tilredt. Dyrlægen forsøgte i flere dage forgæves at finde kattens ejer gennem Dyrenes Beskyttelse, og normalt ville man aflive en kat som Snuske.

Men det kunne Lise Svejgaard ikke få sig selv til, hun behandlede katten, beholdt den og gav den et nyt navn.

Sådan kunne historien om den enøjede kat godt være endt. Men det gjorde den slet ikke.

For dyrlægen ville med afsæt i oplevelsen med katten samtidig sætte fokus på problemet med umærkede katte i Danmark og udsendte en pressemeddelelse om emnet. Den opfangede de tidligere ejere, familien Sørensen fra Stoholm, som ifølge Skive Folkeblad pludselig ønskede katten returneret.

Men de har ikke krav på den, mener dyrlægen, og så blev hun altså stævnet af de tidligere ejere af Snuske/Lilly, som åbenbart var løbet hjemmefra.

For Lise Svejgaard har sagen altså et højere formål end at få ejerskabet over katten. Hun efterlyser nemlig en lov, der betyder, at man skal øremærke katte. Hver uge må hun aflive 10-12 umærkede katte, der afleveres på klinikken. Derfor vil hun anke afgørelsen til landsretten, hvis dommeren vil give Snuske/Lilly tilbage til de tidligere ejere.

”Vi har virkelig brug for en kattelov, som sidestiller katte med hunde,” sagde hun til Skive Folkeblad tilbage i juli 2017.