Prøv avisen

Erik Norman Svendsen gæster "Senior med mening": Det er vigtigt at have pligter og ansvar

Forhenværende kongelig konfessionarius og biskop over Københavns Stift Erik Norman Svendsen.

77-årige tidligere biskop og konfessionarius Erik Norman Svendsen er stadig i fuld gang og anbefaler at gå så sent på pension som muligt

Erik Norman Svendsen har ikke planer om at stoppe sit aktive virke med de mange gøremål, han har i bestyrelser, foreninger og som hjælpepræst i Garnisons Kirke.

”Først den dag, min kone siger, det er på tide, ved jeg, at jeg skal stoppe,” siger han med et smil på læben i en samtale om at blive ældre og stadig være aktiv i det seneste afsnit af lydserien ”Senior med mening”, der kan høres fra klokken 14 i dag.

I mange år har Erik Norman Svendsen beskæftiget sig med salmer og sange, hvilket har spillet en stor rolle i hans teologiske liv. Han har blandt andet skrevet speciale om Thomas Kingo og rejser stadig landet rundt med foredrag om sang og musik, og han håber at kunne gøre det til sin sidste dag.

At være sjælesørger for både Hendes Majestæt Dronningen og enhver person, der måtte opsøge præsten Erik Norman Svendsen, har også betydet meget i hans liv.

”Det er et stort ansvar og medfører ofte, at man ikke sover så godt om natten, fordi man har så mange personlige problemer inde på livet,” påpeger han, ”men det er nødvendigt at være forberedt og til stede i alle de forskellige situationer og slå fast, at det er den enkelte, der til sidst må tage ansvar,” siger han i lydserien.

Livets afslutning er også et naturligt emne, så hvor tror Erik Norman Svendsen selv, at han skal hen, når det hele er forbi?

”Jo ældre jeg bliver, jo mere er jeg overbevist om, at det er Guds sag, hvad der skal blive af mig efter døden,” siger han uden tøven.

”Jeg gør mig ingen tanker om, hvad der skal ske, men som mange andre kan jeg frygte, hvordan jeg skal dø, om det bliver pinefuldt eller et svært sygeleje, men jeg siger virkelig ’Gud i vold’ og lægger trygt afgørelsen i Vorherres hånd, for jeg kan alligevel ikke fatte en brik af, hvad der ligger i Jesu opstandelse fra de døde og det evige liv, men jeg tror på det og håber, at Vorherre også har en plads til mig.”

Erik Norman Svendsen lever godt op til sine egne råd om alderdommen, for han anbefaler at gå så sent på pension som muligt, og så derefter beskæftige sig med noget, der har en værdi for den enkelte – og andre.

”Ellers bliver du jo en kedelig person, når du mister den energi, der følger med ved at have pligter og ansvar, og det er hverken til at holde ud for dig selv eller dine omgivelser,” konkluderer Erik Norman Svendsen, som vi helt sikkert hører mere til i mange år endnu.

Foreløbig er han fortsat aktiv i byggeudvalget for Nyhavns Sømandshjem Bethel, der udbygger for 35 millioner kroner, og herudover i tre andre bestyrelser, hvor salmesang og kirkeligt indhold er en del af formålet. En senior med mening, kan man vist roligt konkludere.

Lyt til den seneste udsendelse med Erik Norman Svendsen i lydavisen ved at klikke her.

Tidligere biskop og konfessionarius Erik Norman Svendsen anbefaler at gå så sent på pension som muligt og ­derefter beskæftige sig med noget, der har en værdi for den enkelte – og andre. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen