Et år eller mere: Mange venter uforskammet længe på byggesagsbehandling

Borgerne i dette land må indimellem vente helt op til et år eller mere for at få en byggesag behandlet. Helt urimeligt og ganske ubehøvlet, skriver Peter Olesen

Lokalavisen Ugeposten i Gribskov Kommune brugte her i september 2021 forsiden til at fortælle om kommunens langsommelige 9 måneders sagsbehandlingstid.
Lokalavisen Ugeposten i Gribskov Kommune brugte her i september 2021 forsiden til at fortælle om kommunens langsommelige 9 måneders sagsbehandlingstid. Foto: Ritzau Scanpix

Jeg modtog forleden en mail fra en gammel studenterkammerat. Han er arkitekt og har en byggesag til behandling i min sommerhuskommune, Gribskov. ”9 måneders sagsbehandlingtid må forventes,” skrev kommunen til ham.

Hold nu op en uforskammethed! Hvordan kan man tillade sig at behandle kommunens borgere og deres rådgivere så sløset og flabet?

Der er kun én forklaring: alt for få ansatte, for få resurser og for store besparelser på området. Det kan ingen da være tjent med. Så kan kommunens politikere komme med nok så mange søforklaringer. Problemet har eksisteret længe og vokser kun, så der er ingen egentlig undskyldning for ikke at gøre noget effektivt ved det. Kom bare i gang!

Lokalavisen, Ugeposten og TV2 Lorry har også taget det betændte emne op. Ugeposten bragte for nylig på forsiden en større artikel med en mand, der ligeledes må vente op til ni måneder for at få svar på sin ansøgning om byggeri af en carport. Den kræver dispensation, og så går der ekstra lang tid.

Jeg har prøvet at google ”Byggesagsbehandlingstider landet rundt”, og her er der artige ting at læse. Om dukse og om det modsatte.

Thisted er en duks med kort behandlingstid. Det kan selvfølgelig lade sig gøre, hvis man vil og indretter sig efter behovet. Allerød fremtræder her som landets mindst ejendomsvenlige kommune. Københavns Kommune er én af de dårligste, fremgår det. Dansk Byggeri følger selvfølgelig med her og laver statistik. 669 dages ventetid i København topper statistikken. Hvor ubehøvlet!

0På forsiden af lokalavisen Ugeposten i Gribskov Kommune kunne man i september læse om en borgers udrfordring med kommunens langsommelige sagsbehandlingstid.
0På forsiden af lokalavisen Ugeposten i Gribskov Kommune kunne man i september læse om en borgers udrfordring med kommunens langsommelige sagsbehandlingstid. Foto: Ugeposten

I Rudersdal Kommune er sagsbehandlingstiden firdoblet til for tiden 12 uger for et helt almindeligt standardparcelhus. I Næstved er ventetiden nede på 49 dage. I Morsø er den på 12 dage. Nogle kan altså. Hvis de vil.

Hvor der bor flest og bygges mest, i de store byer og i de store sommerhuskommuner, der kniber det gevaldigt. Og skal det bare have lov at fortsætte? Efter min mening bestemt ikke!

Jeg har tidligere læst den tidligere Venstre-minister Søren Pind udtale, at han fik et chok over den meget lange sagsbehandlingstid, da han i 1998 blev miljø- og teknikborgmester i Københavns Kommune. Og at han satte sig for at få den ned på 14 dage. Det lykkedes med de nødvendige resurser til rådighed, udtalte Pind. Nu er han jo for længst ude af den kommune, og som det fremgår, så halter det gevaldigt igen i landets største kommune. Skamfuldt i en kommune, der er så ivrig efter at ville vokse og trække nye folk til.

Om et øjeblik er der kommunalvalg. Emnet her kunne være vigtigt blandt mange andre vigtige emner – såsom børn, ældre, veje, klima og meget mere. Forpligt Deres politikere til også at tage dette problem alvorligt, er mit bedste bud.