Prøv avisen
Lørdagsmad

Linsegryde: Et helt enkelt måltid

Linsegryden kan serveres med ris eller som her med naanbrød og græsk yoghurt.-

Grønt er det nye sort i køkkenet, lyder det fra madprofeter. Om forudsigelserne holder, er for tidligt at dømme, men efter juledagene er en enkel ret med linser en velkommen spise

And, flæskesteg og lam til at gå ind i det nye år på. Nu er køleskabets udbud atter overskueligt. Man kan måske ligefrem påstå, at det er ved at være tomt. Og hvad skal man så servere sådan en januardag? Læser man blogs og magasiner om gastronomi, kan man læse, at grønt er det nye sort i køkkenet. Med andre ord: Der skal mere grønt og mindre kød på menuen, hvis man skal tro kokke med blikket rettet mod fremtiden.

Og mens vi slår mave oven på julen, kan det jo være en god idé at forsøge sig med et enkelt og let måltid.

I efteråret udkom ”Meyers mad til små og store”, som er en bog, der har til formål at gøre børn nysgerrige omkring mad, så de bliver mindre kræsne. Erfaringen har lært mig, at den slags løfter sjældent omsættes til virkelighed i vores familie. For nogle er nysgerrighed om mad tilsyneladende medfødt, mens andre har en skeptisk tilgang uanset menuen. Så uden at forvente det store, tilberedte jeg en dag linsegryden fra madbogen. Den minder en god del om indernes daal, som man kan blive budt både morgen, middag og aften. Linsegryden strøg direkte ind på familiens madhitliste tilsat græsk yoghurt, chutney og nybagte naanbrød.

Og mens vi venter på, om grønt bliver det nye sort i 2015, så er linsegryden et bud på enkel og velsmagende aftensmad.

Modsat bønner skal linserne ikke udblødes, men blot skylles og koge godt en halv time. En af fordelene ved denne ret er, at den er let at tilberede. Når julens helligdage er fortid, er det jo et ekstra plus.

Linsegryde

  • 250 gram røde linser
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. karry
  • lidt chilipulver efter smag
  • 7-8 dl grøntsagsbouillon
  • 1 spsk. æbleeddike
  • salt og peber
  • frisk koriander
  • græsk yoghurt

Vask linserne i rigeligt med vand, og si vandet fra. Hak løgene fint. Sæt en tykbundet gryde over med olien, og steg løgene ved middelvarme, til de bliver klare. Tilsæt krydderierne, og vend dem sammen med løgene. Endelig kommes linserne i gryden og steges med i et halvt minut. Tilsæt bouillon, og bring gryden i kog. Lad det simre ved svag varme en halv time, til linserne er møre, og der stort set ikke er nogen væde tilbage i gryden. Smag til med salt, peber og en anelse eddike.

Naanbrød

  • 20 gram gær
  • 2,5 dl mælk
  • 500 gram hvedemel
  • 10 gram salt
  • 1 tsk. sukker
  • 3 spsk. yoghurt naturel
  • 30 gram smeltet smør

Lun mælken, til den er fingerlun. Opløs gær i mælk. Rør de øvrige ingredienser i. Til sidst æltes det smeltede smør i. Dejen skal hæve tre timer ved stuetemperatur. Man kan alternativt lave dejen om morgenen og lade den langtidshæve i køleskabet til aftensmadstid. Drys mel på bordet. Del dejen i tre, og rul ud til flade brød omkring fem millimeter tykke. Tænd for ovnens grill, og lad bagepladen blive godt varm. Placer brødet på den varme plade, og lad det bage omkring to minutter på den ene side. Vend brødet, og bag yderligere to minutter, men hold øje med ovnen, mens brødet bager. Server brødet varmt.