Læserophold: Et højskolekursus om liv og længsel

Tag med Kristeligt Dagblad og Jaruplund Højskole på et spændende læserophold fra den 9. til den 15. juli 2018 med fokus på det (for)underlige menneskeliv

Dette klassiske højskolekursus på Jaruplund Højskole undersøger menneskelivets kringlede kroge blandt andet set gennem Grundtvigs og Emil Noldes øjne. – Fotos: ritzau.
Dette klassiske højskolekursus på Jaruplund Højskole undersøger menneskelivets kringlede kroge blandt andet set gennem Grundtvigs og Emil Noldes øjne. – Fotos: ritzau.

”Menneskelivet er underligt, langt mer’ end vi kan beskrive, dog lysner det op fra slægt til slægt, hvor mennesket holdes i live” – sådan sang N.F.S. Grundtvig om menneskets liv, og sådan har vi stadig god grund til at synge. For vores liv er jo forunderligt. Det vågner i lysten og blusser som en længsel efter at forstå, hvad det egentlig er, vi er med til som levende væsener.

På denne uges klassiske højskolekursus skal vi sammen gøre, hvad vi kan, for at følge lysten og længslen ind i menneskelivets kringlede kroge – for forhåbentlig at blive bare en smule klogere på vores egen gåde.

Målet er, hvad det altid bør være, når der holdes skole for livet. At holde mennesket i live og skabe fælles rum for, at lyset kan skinne – på os og på det lille liv, vi deler med hinanden.

Vi ankommer mandag eftermiddag, og tirsdag morgen går selve kursusprogrammet i gang, hvor vi begynder i livsoplysningens tegn med optakt af kursusleder Johan Christian Nord, der taler ud fra den Grundtvig-sang, der har givet os overskriften til kurset – ”Menneskelivet er underligt”. Dagen fortsættes med foredrag af seminarielærer Iben Benedikte Valentin Jensen, som vil tale om livsoplysningens – truede – stilling i tidens pædagogik, og om aftenen vil vi mødes til litterær aftensamling ved Anna Hoffmann Nord.

Onsdag står i fortællingernes tegn. Først indbyder højskolesjælen Kristian Kjær Nielsen til poetiske flyveøvelser, og derefter vender vi os mod en særdeles sammensat skikkelse, nemlig forfatteren Louis Ferdinand Céline, hvis lysfyldt dystre roman ”Rejse til nattens ende” litterat og boganmelder Rasmus Vangshardt vil lede os ind i. Om aftenen springer vi – elegant – over i en ganske anden litteraturform, nemlig dyrefabelen. Sognepræst Merete Bøye fortæller om forfatteren Richard Adams’ roman ”Kaninbjerget” – om, hvor galt det går, når kaniner glemmer, hvad de skulle være.

Torsdag drager vi vestover for at nærme os endnu en sammensat skikkelse fra Europas åndsliv, nemlig maleren Emil Nolde, hvis museum vi skal besøge i Sebøl/Seebüll, lige syd for grænsen. Eftermiddagen fortsættes i billedkunstens tegn med et foredrag af den danske maler Thomas Kluge, der vil fortælle om sit arbejde og kunstsyn.

Fredagen står i musikken og mordets dobbelte tegn. Her skal vi først lytte til countrymusiker og højskolemand C.S. Nielsens fortælling om countrymusikkens grundtone, derefter høre et forbryderhistorisk foredrag ved litterat og tidsskriftredaktør Anders Orris om Olof Palmes (mulige) morder og til sidst – forhåbentlig – finde ind til en forløsning af ugens ophobninger gennem en intimkoncert med C.S. Nielsen.

Lørdag morgen bindes der knuder på ugens gang, og vi lader filmkunsten få det sidste billede i højskolens biograf. Om aftenen er der fælles festmiddag, og søndag morgen siger vi farvel og tak – og måske endda på gensyn.

Alt i alt en klassisk højskoleuge med tid til sange, syner og samtaler.

Johan Christian Nord er kursusleder.