Et kursus i eventyrets tegn

Tag med Kristeligt Dagblad og Højskolen Østersøen på et højskoleophold den 4.-9. oktober 2016. Et eventyrligt kursus med fortryllende musik, opera, kunst og et sprudlende keramisk fabelunivers

Den Jyske Operas opsætning af ”Askepot” er et af højdepunkterne på læseropholdet ”Fantasiens farver”, som Højskolen Østersøen holder i oktober måned. Deltagerne får mulighed for at opleve turnépremieren i Sønderborg på Rossinis livsbekræftende opera. –
Den Jyske Operas opsætning af ”Askepot” er et af højdepunkterne på læseropholdet ”Fantasiens farver”, som Højskolen Østersøen holder i oktober måned. Deltagerne får mulighed for at opleve turnépremieren i Sønderborg på Rossinis livsbekræftende opera. – . Foto: Den Jyske Opera/pressefoto.

Fantastiske fortællinger og fortryllende former er udgangspunktet for et oktober-kursus med store oplevelser på Højskolen Østersøen. Vi tager til Sønderborg for at opleve Den Jyske Operas turnépremiere på den vidunderlige og livsbekræftende opera ”Askepot” af den store italienske komponist Gioacchino Rossini. Han har behændigt taget handlingen fra eventyret om Askepot og erstattet den onde stedmor med en ond stedfar.

Eventyrets fe-gudmor er erstattet af en filosofisk lærer, og Askepot genkendes ikke på en glassko, men på et armbånd. Operaen byder også på grimme søstre, en smuk prins, den elskelige kammertjener Dandini og noget af den smukkeste koloratursang inden for opera.

Som optakt til operaforestillingen vil pianist Niels Troldborg spille og fortælle om komponisten Rossini og hans musik. Højskoleforstander Annemarie Morris fortæller om Askepot-skikkelsen i litteratur og billeder.

Kunstformidler Anja Kjølby giver en introduktion til en af de betydeligste tyske impressionister, Max Slevogt, og hans store forbillede, Eduard Manet. Efterfølgende går turen til Museumsberg i Flensborg og udstillingen med Max Slevogts værker.

På Museumsberg har vi også mulighed for at se en enestående samling af billedtæpper fra jugendstilens epoke, som forbinder jugendstilens formsprog med håndvævekunstens gamle teknikker.

Vi besøger også særudstillingen ”Sene værk” af den tysk-danske maler Emil Noldes på Noldemuseet i Seebüll. Det indholdsmæssigt billedskabende vokabular i hans figurbilleder, havbilleder, landskaber og blomster og især intensiteten i hans lysende farver viser malerens store styrke også i hans sene værker, der præsenteres på den nye og enestående årlige udstilling. Som Nolde selv sagde:

”Jeg maler meget, og mine billeder bliver til i glødende, friske farver, som ofte overrasker mig selv.”

Kurset byder desuden på en tur til den nyåbnede udstilling ”Slip fantasien løs” på Clay Keramikmuseum Danmark i Middelfart. Tag med på en rejse ind i Sten Lykke Madsens sprudlende keramiske fabelunivers, hvor han inviterer os til at slippe fantasien løs. Fra Sten Lykke Madsens hænder myldrer det nemlig frem med fantasifulde dyrefabler og frodige kvindeformer, når han, sagt med egne ord, leger sine skulpturer frem af lerets iboende motiver.

På Clay Keramik Museum Danmark får vi også lejlighed til at se den faste udstilling ”Perler under jorden”. I det underjordiske skatkammer skal vi opleve perler fra de seneste 235 års dansk design- og industrihistorie. Her kan vi opleve Flora Danica i selskab med figuriner, fajance og stentøj fra de hæderkronede danske fabrikker.