Prøv avisen

Eventyret om nordmannsgran

Nordmannsgran har fået sit nordiske klingende navn fra en finsk botaniker, som fandt det smukke og harmoniske, men langsomt voksende grantræ langt mod sydøst. – Foto: Erik Thomsen/Biofoto/.

Nutidens typiske danske juletræ blev fundet i 1836 i Kaukasus-regionen af en finsk botaniker

Ude i skoven stod der sådant et nydeligt grantræ; det havde en god plads, sol kunne det få, luft var der nok af, og rundt om voksede mange større kammerater ....

I H.C. Andersens eventyr har det lille grantræ så travlt med at blive stor, blive fint pyntet og komme ind i en fin stue med guldstjerne på, at det glemmer at skønne på sin ungdom og frihed ude i skoven. Og det tager ikke højde for, at når først julen er omme, bliver et juletræ bare smidt ud.

Eventyret blev første gang offentliggjort den 21. december 1844, og sandsynligvis var det ikke vore dages mest populære juletræ, nordmannsgran, Andersen forestillede sig at hans uheldige helt var. Dels er det kun godt 20 år siden, nordmannsgran fortrængte rødgran som danskernes foretrukne grantræ juleaften. Dels var nordmannsgran kun lige akkurat blevet opdaget og endnu ikke indført til Danmark, da Andersen skrev sit eventyr.

LÆS OGSÅ: Det afslørende juletræ

Trods sit nordisk klingende navn er nordmannsgran en plante, der stammer fra og vokser naturligt i Kaukasus og det nordlige Tyrkiet. Navnet skyldes den finske botaniker Alexander von Nordmann, som i 1836 opdagede granen på en rejse til Kaukasus og var den første til at beskrive den videnskabeligt. Omkring 1850 blev nordmannsgran indført til Danmark, og i dag vokser træet over hele landet i plantager, hvor det bruges til juletræer og pyntegrønt. I alt er omkring 28.000 hektar eller knap seks procent af Danmarks skovareal tilplantet med nordmannsgran.

Træet kan blive op til 30 meter højt. Barken er mørkt gråbrun og jævn. Nålene er mørkegrønne, blanke og to-tre centimeter lange. De har to tydelige hvide striber på undersiden og et hak i spidsen.

På grund af de smukke nåle, de pæne, fyldige skud og den regelmæssige opbygning har nordmannsgran fået stor betydning som juletræ i Danmark. Til gengæld vokser træet så langsomt, at dets egnethed som tømmer er begrænset.

I én sammenhæng skønnes der dog på, at nordmannsgran ikke vokser så hurtigt, som en utålmodig skovejer og tømmerproducent eller et utålmodigt grantræ, der længes efter at komme ind i stuen og få guldstjerne på kunne ønske det. I de tilfælde, hvor træ af nordmannsgran er vokset særligt langsomt og har fået særlig fin kvalitet, kan det bruges til fremstilling af violinbunde.