Få mere analog tid med børnebørnene

I dag begynder påskeferien for mange børn, der måske skal på besøg hos bedsteforældrene. Her giver læsere fem råd til, hvordan man får børnene væk fra telefoner og skærme

Ferietid er kvalitetstid med børnebørn, hvis altså de kan lokkes væk fra skærmene. – Model
Ferietid er kvalitetstid med børnebørn, hvis altså de kan lokkes væk fra skærmene. – Model. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Det er ferietid og dermed tid til kvalitetstid i familiens skød.

Men ofte går fritiden, for de mindstes vedkommende, med spildtid foran en skærm, for eksempel når de er på besøg hos bedsteforældre. Det oplever i hvert fald et par bedsteforældre, som har henvendt sig til Kristeligt Dagblads brevkasse for at få hjælp. Deres børnebørn har simpelthen svært ved at slippe smartphonen, når de er på besøg, skriver de.

Den udfordring står de tilsyneladende ikke alene med, viste reaktionerne, da Kristeligt Dagblad på sin Facebook-profil spurgte efter gode råd til mere analog tid med børnebørn.

De mange svar har Bagsiden samlet i fem gode råd:

Det første og mest populære råd er, at bedsteforældre bør sætte klare regler for brugen af smartphones i eget hjem. En af dem, der foreslår denne løsning, er Anne Steenfeldt, som skriver:

”Man udviser ’mediemod’, og det betyder, at man som bedsteforældre sætter regler op ved besøg af børnebørnene. De kan eventuelt sendes i forvejen, så alle, også de voksne, kender reglerne, da de gælder ALLE.”

De voksne bør være et forbillede, lyder det andet råd. Bodil Bøgholm Josephsen påpeger, at ”rigtig mange børn ser deres forældre gøre det samme”, når de selv sidder med næsen nede i telefonen.

Forældre bliver i kommentarsporet ofte nævnt som en vigtig faktor for, hvordan børnebørnene håndterer skærmtiden. Og her svigter forældre deres ansvar, lyder det i flere svar.

”Vi skal starte med at opdrage forældrene, der render rundt med telefonen i den ene hånd hele tiden. Selv når de er gæster, sidder de med den hele tiden,” skriver Jette Madsen.

Anne Hulehøj Glavin foreslår som et tredje råd et kompromis mellem skærmtid og familietid. Hun skriver: ”Lav en ’skal’-ting, som I har arrangeret, som for eksempel et kortspil ’500’ uden mobiler. Bagefter må de bruge mobiler.”

I stedet for forbud kan man inddrage telefonerne i en social aktivitet for alle, lyder det fjerde råd fra Anne Grete Jørgensen, der skriver:

”Spørg, om børnene vil hjælpe dig med at finde en bageopskrift på Youtube og bagefter hjælpe dig med den.”

Svigter alt andet, kan man følge det sidste og femte råd og stikke børnene en lille ”hvid løgn”. Det foreslår Annette Mandal Christiansen.

”Find på noget! For eksempel ’nu er der ikke mere strøm, vi må lige have den ladet op’. Og så herfra sørge for at børnene ikke tænker mere på telefonen. Lav ting, de ikke er vant til. Det virker!”.