Facebook gør det muligt at stemme i en anden kommune

Det kan nu lade sig gøre at stemme i Lemvig Kommune, selvom du bor i København. Det har en stemmebyttebørs på Facebook sørget for

En stemmebyttebørs på Facebook giver mulighed for, at danskere kan stemme i den kommune, som de føler størst tilknytning til. –
En stemmebyttebørs på Facebook giver mulighed for, at danskere kan stemme i den kommune, som de føler størst tilknytning til. –. Foto: .

Godt nyt for danskere med stor kærlighed til hjemstavnen. Nu er det nemlig blevet muligt at stemme i din fødeby til kommunalvalget, selvom du er fraflyttet.

Det er det, idet et nyt initiativ blev sat i verden på Facebook i tirsdags. Siden hedder Stem i din hjemby en stemmebyttebørs og er oprettet af den 22-årige Esben Rud Ammundsen. På siden kan man lave et opslag i stil med, hvad initiativtageren selv gjorde som den første:

Hej! Jeg er en frisk fyr på 22, som gerne vil stemme i København. Jeg kan bytte med en stemme i Aarhus. Er du interesseret?, skrev han.

LÆS OGSÅ: Lokalpolitikere vil sikre frivilliges frihed

Konceptet meget simpelt: Bor du uden for den kommune, hvor du egentlig ønsker indflydelse, kan du eftersøge en borger i den pågældende kommune, som modsat ønsker at stemme i din. Til sidst fortæller du vedkommende, hvem han eller hun skal sætte sit kryds ud for og omvendt.

Idéen opstod, fordi jeg lige nu bor i Aarhus, men identificerer mig selv med København. Jeg tænkte, at der sikkert ville stå andre i samme situation, hvor de midlertidigt studerer i en by, men ønsker indflydelse i en anden, siger Esben Rud Ammundsen.

Samme dag lykkedes det ham at finde en eksil-aar-husianer i København, som hellere ville stemme i Aarhus Kommune. De har nu lavet en aftale om, hvem hver især skal stemme på til valget.

Han skrev til mig, at han slet ikke havde tænkt sig at stemme, inden byttehandlen blev foreslået, fordi det var uvedkommende, når han kun var i København i en kortere periode.

Esben Rud Ammundsen flytter tilbage til København, når han om et halvt år skal i praktik fra sit studium på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han har rådført sig med Roger Buch, kommunalvalgsforsker på samme skole, som siger, at stemmebytningen er lovlig, så længe den er tillidsbaseret.

Facebook-siden har indtil videre 59 synes godt om-tilkendegivelser.