Tysk familie levede på en krudttønde

Et boligkvarter i München blev omdannet til spøgelsesby, efter at en tysk familie opdagede, at de levede oven på 10 tons krigsmateriel fra Anden Verdenskrig

Der dukker stadig ueksploderede bomber og andet krigsmateriel fra Anden Verdenskrig op rundt omkring i Europa, senest under et hus i München. Hele området måtte evakueres. - Foto: AP/Polfoto
Der dukker stadig ueksploderede bomber og andet krigsmateriel fra Anden Verdenskrig op rundt omkring i Europa, senest under et hus i München. Hele området måtte evakueres. - Foto: AP/Polfoto. Foto: AP.

For den 72-årige tyske pensionist Melitta Meinberger er 2017 blevet lidt af et rædselsår. Hele hendes have er gravet op og ligner mest af alt en byggegrund, og politiets sprængstofeksperter opholder sig dagligt på grundstykket. Baggrunden for balladen er, at den tyske kvinde og hendes familie igennem 55 år bogstavelig talt har levet på en krudttønde i byen München.

Myndighederne har fundet 10 tons krigsmateriel i haven, som den tyske Wehrmacht har gravet ned og gemt under Anden Verdenskrig. Der er især tale om granater, miner og ammunition, men også om det letantændelige fosfor, der bruges til fremstilling af brandbomber. Meget af materialet er rustent, men kan stadig eksplodere, og derfor skal det hele uskadeliggøres, før det kan transporteres bort.

”Jeg er dybt rystet og chokeret over, at vi i alle disse år har levet side om side med sprængstoffet,” siger Melitta Meinberger til public service-radiostationen Bayerischer Rundfunk.

Området omkring vejen Zwergackerweg i München er normalt et hyggeligt boligkvarter med række- og parcelhuse, hvor børnene gynger i haverne. Men i de seneste uger har stedet mest af alt mindet om en spøgelsesby. Myndighederne har nemlig evakueret 200 mennesker fra deres hjem, fordi man var bange for, at sprængstoffet kunne antænde sig selv.

Oprindeligt gik myndighederne ud fra, at uskadeliggørelsen af sprængstoffet ville vare til den 9. maj, og at de evakuerede borgere helt frem til den dato måtte opholde sig på hoteller i München, men nu har eksperterne arbejdet i døgndrift, og derfor kan beboerne vende hjem igen i løbet af denne uge.

”Det vigtigste er, at alle naboer er uskadte, og at vores hus stadig står,” siger Melitta Meinberger.

Under krigen lå der en øvelsesplads for hæren på det sted, hvor Melitta Meinbergers have nu ligger. Efter krigen opdelte staten det militære område i grundstykker, og Melitta Meinbergers forældre købte i 1962 i god tro et af disse grundstykker og byggede huset.

Den 72-årige kvinde er som nuværende husejer ifølge tysk lovgivning forpligtet til at bære en stor del af udgifterne for uskadeliggørelse og fjernelse af krigsmaterialet. Det kan let blive en regning på flere millioner kroner. En gruppe borgere i München er derfor begyndt at samle penge ind med det formål at hjælpe den hårdt plagede kvinde, så hun i det mindste ikke ruineres.