Prøv avisen

Familien Kierkegaards sognekirke

Trinitatis Kirkeblev bygget som en del af et kompleks med både kirke, bibliotek og astronomisk observatorium, og den blev indviet den 1. juni 1656. – Foto: Peter Kristensen.

Søren Kierkegaard blev konfirmeret i Trinitatis Kirke i København, og han holdt sin dimisprædiken her

Den 20. april 1828 blev Søren Kierkegaard konfirmeret i Trinitatis Kirke i København.

Familien Kierkegaard boede ellers i Vor Frue Kirkes Sogn, men efter englændernes bombardement af Vor Frue Kirke i 1807 henlå denne kirke som ruin og siden som byggeplads, indtil en ny kirke stod færdig i 1829. I mellemtiden måtte sognet benytte Trinitatis Kirke til sine kirkelige handlinger, og det gjorde blandt mange andre familien Kierkegaard.

Trinitatis Kirke blev indviet i 1656 som kirke for universitetets professorer og studerende, men den kom hurtigt til også at fungere som sognekirke.

LÆS OGSÅ:Kierkegaard skal med i hverdagen

De første forlydender om, at man ville bygge en studenterkirke ved Regensen, stammer fra 1635, og i løbet af 1636 blev det besluttet, at den skulle ligge på hjørnet af Landemærket og Købmagergade. Kirken blev bygget som en del af et kompleks med både kirke, bibliotek og astronomisk observatorium. Idéen til denne kombination stammer fra bygherren, Christian IV.

Grundstenen blev lagt den 7. juli 1637, og den første del, Rundetaarn, var færdig i 1642. Kirken blev først indviet den 1. juni 1656, og biblioteket fulgte den 7. juli 1657, altså på 20-årsdagen for grundstensnedlæggelsen.

Navnet Trinitatis henviser til Treenigheden Gud, Søn og Helligånd men også bygningskomplekset var oprindelig en treenighed af kirke, observatorium og universitetsbibliotek

Kirkens indre blev hårdt medtaget ved Københavns brand i 1728 og bærer i dag præg af genopbygningen i 1731.

Den 20. april 1828 var dog ikke den eneste dag, hvor Trinitatis Kirke spillede en rolle i Søren Kierkegaards liv. Lørdag den 24. februar 1844 holdt han sin dimisprædiken i kirken. Den skulle nemlig i overensstemmelse med Københavns Universitets fundats holdes netop her.