Farvel til de lyse nætter

Skagen slukker og lukker for årets lyse nætter søndag den 14. august, men allerede her ved indgangen til uge 32 er det slut med den slags for store dele af landet.

De lyse nætter optræder fra primo maj til primo august på vore breddegrader. Tommelfingerreglen hedder fra den 5. maj til den 8. august i København. –
De lyse nætter optræder fra primo maj til primo august på vore breddegrader. Tommelfingerreglen hedder fra den 5. maj til den 8. august i København. – . Foto: Anders Tvevad/Scanpix.

De lyse nætter er noget, vi forbinder med sommeren, og noget, som rigtig mange mennesker holder af. Men nu er det ved at være slut.

Skagen slukker og lukker for årets lyse nætter søndag den 14. august, men allerede her ved indgangen til uge 32 er det slut med den slags for store dele af landet. Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut på sin hjemmeside.

De lyse nætter optræder fra primo maj til primo august på vore breddegrader. Tommelfingerreglen hedder fra den 5. maj til den 8. august i København.

Som indeholdt i udtrykket ”de lyse nætter” virker nat-ten – eller rettere nattehimlen – lys. Det skyldes, at solen ikke synker ret langt under horisonten, efter den er gået ned. Sollyset kan dermed stadig nå at oplyse himlen natten igennem.

Det skyldes igen, at nordspidsen af Jordens rotationsakse på denne årstid hælder mod solen. Definitionen på ”lyse nætter” er, at solen er mindre end 18 grader under horisonten, fra den går ned, til den står op. Ved midsommer – umiddelbart før sankthans – er solen kun cirka 11 grader under horisonten midt på natten.

Tommelfingerreglen er blot en tommelfingerregel, og der er faktisk forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder og slutter, alt efter hvor du befinder dig i landet.

I Skagen begyndte de i år den 29. april, mens de i Gedser begyndte den 10. maj og sluttede allerede i sidste uge, den 3. august.