Farvel til en venlig vovse

I næsten et halvt århundrede har Hunden Freddie givet sit besyv på verden med fra avisens bagside, men alting har sin hundetid

Bassethunden Freddie i glas og ramme på væggen blandt legendariske tegneseriefigurer på The Cartoon Museum i London. –
Bassethunden Freddie i glas og ramme på væggen blandt legendariske tegneseriefigurer på The Cartoon Museum i London. – . Foto: Ole Munk.

På en væg på et museum i London har bassethunden Freddie fået sin egen plads på en historisk udstilling blandt gamle tegneserier og figurer, der efterhånden har udtjent deres værnepligt i hæfter og aviser. Det er også blevet tid til at sende den gode gamle hund på pension fra Kristeligt Dagblad for at gøre plads til et nyt kuld firbenede, bjæffende dyr, som man også vil kunne finde i den nye stribe Carpe Diem på Bagsiden.

Hunden Freddie kom logrende ind på redaktionen den 1. juli 1972 og har været en kær kollega og en tro følgesvend for avisens læsere igennem næsten et halvt århundrede.

Året rundt har Freddie fra sin faste plads trisset rundt blandt firbenede og tobenede og på underspillet humoristisk vis i tankerne kommenteret verden omkring sig – først i sort-hvid og siden i farver.

Den lille, lange bassethund blev ”født” 10 år tidligere, i 1962, af den skotskfødte tegner Alex Graham. Over en periode på 28 år tegnede han omkring 9000 Freddie-striber.

Hunden Freddie hedder oprindeligt Fred Basset, men dens navn er omdøbt flere steder til et mere lokalt-klingende navn og blev derfor Freddie på dansk, Wurzel på tysk, Lilo på italiensk og Laban på norsk.

Den første tegneserie med Freddie blev bragt i avisen Daily Mail den 8. juli 1963. Alex Graham fik idéen til Freddie fra sin egen bassethund, Freda, og han tegnede nye serier om hunden helt frem til sin død, hvor den efterhånden var nået ud til omkring 200 lande. Graham efterlod skitser til cirka 18 måneders publiceringer, og da de løb ud, besluttede hans datter, Arran, at arbejde videre med tegningen. Hun har siden skrevet teksterne, mens en tegner i Frankrig har lavet stregen.

Når Freddie har holdt sig trissende i alle disse år, skyldes det ikke mindst en stor begejstring blandt læserne for den lille hund. I 1989 blev Hunden Freddie maskot i en overlevelseskampagne for Kristeligt Dagblad.

Men der har også været mindre hundeglade læsere gennem tiden. I 2010 fandt en læser Hunden Freddie så kedelig, at det ifølge denne var tid til en fyring, og andre talte ligefrem om ”aflivning”. Det førte dog til et hav af støtteerklæringer til tegneseriehunden.

Kristeligt Dagblad mener, at Hunden Freddie har haft sin tid, men den vil dog stadig være at finde på sin retmæssige plads blandt legendariske tegneseriefigurer, der har præget avishistorien.